Krisepakken:

Utvides med 4,4 milliarder

Regjeringspartiene er enige med Frp om en ny krisepakke til 22,1 milliarder kroner.

BLE ENIGE: Sylvi Listhaug var fornøyd med den nye krispakken som partiet hennes hadde blitt enige om sammen med regjeringen. Video: Bjørge Dahle Johansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringspartiene og Frp er nå ferdige med forhandlingene om nye økonomiske tiltak. Det er klart etter at de fire partiene har sittet i gjentatte forhandlingsmøter i dag.

Fremskrittspartiets stortingsgruppe har godkjent forhandlingsresultatet.

- Jeg vil anbefale Frps stortingsgruppe å si ja til dette, sa Sylvi Listhaug da hun gikk ut av møtet der hun har ledet forhandlingene for Frp.

ENIGE: Frp og regjeringsparitene er enige om en ny coronakrisepakke. Foto: Vidar Ruud / NTB
ENIGE: Frp og regjeringsparitene er enige om en ny coronakrisepakke. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Utvides med 4,4 milliarder

Partene er blant annet enige om at støtteordningen for bedrifter som mister inntekt forbedres kraftig, lavmomsen blir halvert fram til 1. juli og fritaket for flypassasjeravgiften videreføres ut hele 2021. Også ordningen med utsatt skatt for bedrifter som sliter blir forlenget.

- Dette er en betydelig forbedring for bedrifter, for luftfarten. Vi er godt fornøyd med de resultatene vi har oppnådd i denne krisepakken, mener Listhaug.

Regjeringen la fram sitt forslag tirsdag i forrige uke, med tiltak for til sammen 17,7 milliarder. I løpet av forhandlingene er tiltakspakken blitt forsterket og forbedret, og beløper seg nå til 22,1 milliarder kroner.

- Når myndighetene nesten stenger ned samfunnet må vi også stille opp for bedriftene som føler konsekvensene av dette på kroppen, sier Listhaug på en pressekonferanse mandag kveld, der pakken ble lagt fram.

- Fremskrittspartiet har fått gjennomslag for en betydelig økning av den såkalte kompensasjonsgraden til bedrifter for å dekke opp kostnader knyttet til permittering, sammenliknet med hva regjeringen la opp til. Vi har også styrket ordningen med rutekjøp i luftfarten og fjernet flypassasjeravgiften fram til 1. oktober. I tillegg har vi på plass 400 millioner for å bekjempe ensomhet blant eldre.

Dette er partiene enige om:

  • Støtteordning til bedrifter som mister store deler av sin inntekt: Partiene er enige om å øke kompensasjonsgraden i kompensasjonsordningen for foretak med stort omsetningsfall fra 60 til 70 prosent i perioden september til oktober 2020, fra 70 til 85 prosent i perioden november og desember 2020 og fra 70 til 80 prosent i perioden januar og februar 2021. Samtidig økes maksimaltaket fra 50 til 80 millioner kroner. Regjeringen skal og utvikle forslag til en ny modell for kompensasjon for perioden etter februar, og dersom smittesituasjonen tilsier det.
  • Utsatte grupper: Forlenge særordningen for permuterte lærlinger og justere opp potten til å bekjempe ensomhet blant eldre til 400 millioner.
  • Kultur, evnet og reiseliv: Utvide den midlertidige støtteordningen for publikumsåpne arrangementer slik at den dekker arrangementer med 350 eller flere deltakere. Sette av 350 millioner kroner til styrking av omstillingsordningen for reiselivet basert på eventbransjens behov.
  • Statlig lånegaranti: Forlenge ordningen med statlig garanterte lån for små og mellomstore bedrifter ut første halvår 2021 og øke tilskuddssatsen i låne- og tilskuddsordningen fra 40% til 60%.
  • Pakkereiser: Regjeringen skal komme tilbake med vurderinger av forslag til tiltak for å bidra til at garantimarkedet for pakkereisearrangørene fungerer i 2021.
  • Luftfart: Justere opp summen avsatt til kjøp av flyruter i 2021 til totalt 2 milliarder kroner og sette av 35 millioner kroner i kompensasjon til Torp lufthavn. Forlenger det midlertidige fritaket for flypassasjeravgiften ut 2021. Regjeringen skal utarbeide et forslag til hvordan ikke-statlige lufthavner, blant annet Torp og Haugesund, kan sikres videre drift i 2021. Videre skal Regjeringen skal komme med forslag til tiltak for luftfarten, herunder en vurdering av behovet for en kompensasjonsordning for luftfarten og rammen for rutekjøp.
  • Skatt og avgift: Videreføre den reduserte satsen på lav moms fram til 1. juli 2021 og utsette oppstart for innbetaling av avdrag på ordningen for utsatt skatt til 1. april. Regjeringen skal og vurdere behovet for en ytterligere forlengning av ordningen med utsettelse av skatteinnbetalinger.

- Vist kriseforståelse

- Jeg er glad for at Frp har vært konstruktive, vist kriseforståelse og stort engasjement for å enes om løsninger som vil sørge for at flere fortsatt vil ha en jobb å gå til, sier finanskomiteens leder Mudassar Kapur (H).

Som Dagbladet tidligere har meldt, er det ingen umiddelbar løsning for Norwegian i pakken det er enighet om nå.

FrP har fått gjennomslag for at regjeringen innen utgangen av januar skal komme tilbake til Stortinget med en vurdering av behovet for en egen kompensasjonsordning for luftfarten og andre tiltak framover.

SKUFFENDE: Norwegian-direktør Jacob Shram møtte pressen i dag. Vis mer

- Vi er ikke i mål med dette, og dette er et veldig tydelig signal fra oss om at det må komme mer, sier Frp-leder Siv Jensen.

På spørsmål om krisepakken er nok til å redde luftfarten svarer Listhaug at det i alle fall er en forbedring på pakken som regjeringen la fram.

- Jeg håper det skal være et godt bidrag på vei, sier hun.

Forhandlingene om resten av statsbudsjettet har derimot bare så vidt kommet i gang, og vil fortsette i dagene framover.

Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon, mener den nye krisepakken er en vesentlig oppgradering.

- − Frp bidrar til å redde arbeidsplasser, livsverk og virksomheter med denne enigheten. Vi er blitt lyttet til i en rekke saker, og det er viktig for våre medlemmer og norsk næringsliv, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer