Utvidet undersøkelse om kreft blant studenter

En utvidet undersøkelse blir nå planlagt for å finne ut om studenter i 1970- og 1980-årene ble utsatt for kreftfarlig stråling under arbeid i laboratorier. Bakgrunnen er fire krefttilfeller blant tidligere studenter i Trondheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Professor Bjørn Hilt ved Arbeidsmedisinsk avdeling på Regionsykehuset i Trondheim (RiT) bekrefter opplysningen i Adresseavisen mandag om at det ikke er funnet tegn på kreft hos 39 personer som har tatt hovedfag eller arbeidet ved Biologisk institutt ved Universitetet i Trondheim i den aktuelle perioden.

- Det hadde vi heller ikke ventet, sier Bjørn Hilt. Han har ledet arbeidet med undersøkelsen av de 39.

Tre døde

Mistanken om kreftfarlig stråling vakte stor oppsikt i oktober 1997, da det ble kjent at tre tidligere hovedfagsstudenter - en kvinne og to menn - ved Biologisk institutt var døde av kreft i blodsystemet. Alle dødsfallene hadde skjedd etter 1990. Ytterligere en mann fra det samme miljøet hadde fått kreftdiagnose.

Radioaktive isotoper

En rapport ble lagt fram allerede da saken ble kjent i oktober. Den konkluderte med at studentene under arbeid med elektronmikroskop kunne ha blitt utsatt for helsefare på grunn av de radioaktive isotopene 3H og C 14, i kombinasjon med kjemiske stoffer i såkalte fiksasjonsvæsker.

- Det er en viss mulighet for at denne kombinasjonen kan ha forårsaket disse sykdommene, sa Bjørn Hilt da rapporten ble presentert på en pressekonferanse. Han tok allerede da til orde for en større undersøkelse.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer