Utvik Senior»: Radarplott av båt forsvant i saken

Ett større og et mindre fartøy ble registrert på radar av bruksvaktskipet «Årvåk» i nærheten av «Utvik Senior» ulykkeskvelden for 22 år siden. Bare det minste fartøyet omtales i politirapporter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kom fram da tidligere bruksvaktskipper Johan Adolf Johansen (69) forklarte seg for den nye undersøkelseskommisjonen etter «Utvik Senior»-forliset. Bruksvaktskipet befant seg nær området der «Utvik Senior» forliste 17. februar 1978. Alle ni om bord omkom.

To plott

Ved 20-tida oppdaget Johansen et stort og ett lite skip på radaren. To dager etter forliset avga Johansen forklaring til politiet. Med seg hadde han både loggbok og et kart der radarplottene av de sto skipene var inntegnet.

I politiforklaringen og den senere politirapporten som ble avgitt til den opprinnelige havarikommisjonen, er bare den minste båten nevnt.

- Jeg skjønner ikke hvorfor dette ikke kom med i politiforklaringen. Det var jo på grunn av det større ukjente fartøyet jeg skulle inn å forklare meg, sa Johansen til kommisjonen onsdag.

Ble etterforsket

Johansen sto fast ved opplysningene han ga for 24 år siden om det store skipet overfor den nye kommisjonen som avholder åpne høringer i Tromsø denne uka. Han fikk beskjed om at registreringen av det ukjente fartøyet ble etterforsket av Forsvaret.

- Jeg fikk høre at vakthavende hos kystvakta hadde sjekket ut det store ekkoet på radaren. Det skulle være en utenlandsk lastebåt på vei fra Kirkenes. Kystvakta hadde snakket med vakthavende styrmann om bord som hadde vært i området og at tidspunkt og posisjon stemte med det plottet vi gjorde, sa Johan Adolf Johansen under høringen.

Fregatt

Han kunne ikke forstå hvorfor denne informasjonen ikke ble tatt med i den videre etterforskningen. Den opprinnelige undersøkelseskommisjonen avviste blankt at «Utvik Senior» kunne ha kollidert med et annet skip. Feilnavigering og grunnstøting ble antydet som de mest sannsynlige havariårsakene.

Under kommisjonshøringene tirsdag kveld kom det fram at daværende lensmann i Berg og Torsken ville legge lokk på opplysninger om at en norsk fregatt skulle befinne seg i forlisområdet ulykkeskvelden.

Kommisjonen fikk også tirsdag høre sitt eget medlem fiskebåtskipper Sigmund Fredriksen forklare seg om at også han ulykkeskvelden så et større fartøy som senere kunne komme på kollisjonskurs med «Utvik Senior».

(NTB-Jan-Morten Bjørnbakk)