Coronaviruset

Utvikler «corona-app»

Folkehelseinstituttet samarbeider med flere aktører i arbeidet om å utvikle en app som forhåpentligvis vil kunne spore smitte.

FREDAG 27. MARS: To kvinner har det siste døgnet mistet livet etter å ha blitt smittet av coronaviruset. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 69 500 +341
mutantsmittet892
døde 620 +12
påvist smittet 113 000 000+444.5K
døde 2 500 000 +12.1K
Se mer

FHIs app for sporing av coronasmitte er under utvikling. Appen vil lagre informasjon om bevegelsene til dem som frivillig benytter seg av den i 30 dager. Det understrekes at det er snakk om utprøvende arbeid.

Det er NRK som først omtalte saken.

- Når appen er installert vil den samle data ved hjelp av GPS og Bluetooth, skriver forskningsorganisasjonen Simula på sine nettsider. De er blant dem som bistår FHI i arbeidet.

Dataene blir deretter kryptert og lagret i det som omtales som en «sikker skyløsning», står det videre.

- Dersom en bruker blir konstatert smittet med viruset, vil det være mulig å spore de telefonene som har vært i nærkontakt med den smittedes de siste 14 dagene.

Da vil eierne av de berørte telefonene motta et varsel fra helsemyndighetene, slik at de kan ta de nødvendige forholdsregler. Kun de som har lastet ned appen vil motta slike varsler.

«Nærkontakt» definerer Simula som at to telefoner, begge med appen installert, har vært nærmere enn to meter fra hverandre i mer enn 15 minutter.

Krevende arbeid

sine nettsider skriver FHI at dagens smittesporing foregår manuelt. Dette er ressurskrevende, og krever en omfattende innsats fra helsetjenesten, skriver de.

Ikke minst krever dette at den smittede husker personer de har vært i kontakt med, og steder de har oppholdt seg.

Håpet er at appen vil redusere tiden det tar å spore smitte og varsle de berørte.

Ifølge Simula vil appen kunne øke hastigheten på begge disse områdene vesentlig.

- Rask respons på nye smittetilfeller bidrar til å minske spredningen, noe som igjen minsker presset på helsetjenesten og fører til bedre behandling, skriver de.

FHI samarbeider også med Direktoratet for e-helse og Forskningsrådet.

Etter 30 dager blir dataene slettet, ifølge Simula.

- 30 dager er satt som grense fordi det er den maksimale perioden som vil trengs for å varsle de man tidligere har hatt nærkontakt med når diagnosen er satt, skriver de på sine nettsider.

Simula skriver at appen ikke er «mer utsatt for hacking enn andre apper».

- All databehandling knyttet til nettet kan hackes. I likhet med alle andre apper, vil det være forskjellige sikkerhetsutfordringer i ulike deler av verdikjeden. Simula har, etter beste evne, utviklet appen i tråd med kravene til sikkerhet og sårbarhet fra myndighetene.

Personvern

FHI understreker at de har stort fokus på personvernet. De har derfor tett dialog med Datatilsynet om hvordan dette kan ivaretas.

- Vi tror appen kan bli ett av flere verktøy for å redusere smitte, men dette er et utprøvende tiltak og vurderinger og arbeid gjenstår for å sikre personvernet, det smittevernfaglige og stabiliteten til programvaren samt implementeringen i smitteoppsporingsarbeidet

Det sier område Gun Peggy Knudsen i en uttalelse på FHIs nettsider. Hun er områdedirektør for helsedata og digitalisering i FHI.

- Vi arbeider nå intensivt med disse avklaringene før vi kan tilby et slikt digitalt verktøy, legger hun til.

Status vaksinasjon Full oversikt

308 145 (5.7%)i Norge har fått dose nr 1
125 150 (2.33%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer