- Utviklingen har nå kommet langt forbi det verden kan akseptere

Eide kritiserer FNs Sikkerhetsråd for Syria-nøling.

 - SYRIA-NØLING: Utenriksminister Espen Barth Eide mener utviklingen har gått alt for langt og at FNs Sikkerhetsråd burde ha greid å handle. Foto. Nina Hansen / Dagbladet
- SYRIA-NØLING: Utenriksminister Espen Barth Eide mener utviklingen har gått alt for langt og at FNs Sikkerhetsråd burde ha greid å handle. Foto. Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag ble FNs våpeninspektører beskutt. Inspektørene fikk i dag signal om fritt leide til å inspiseres åstedet etter angrepet i Ghouta, en forstad til Damaskus, sist onsdag. Er det snakk om kjemiske våpen, kan Syrias president Bashar al-Assad ligge tynt an.

Både USA og Storbritannia gjør seg nå klar. Begge land er villige til et vestlig angrep uten FN-mandat. Nå mener Espen Barth Eide det er krise at FN ikke er kommet på banen.

- Det er en skandale at FNs sikkerhetsråd ikke har kommet fram til et felles standpunkt til situasjonen i Syria, sier utenriksminister Espen Barth Eide. Han fordømmer skytingen mot FNs våpeninspektører.

- Utviklingen har nå kommet langt forbi det verdenssamfunnet kan akseptere, sier Eide (Ap) til NTB.

- Burde samle seg Han mener Sikkerhetsrådet burde greid å samle seg om at Syria-konflikten bør henvises til Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag.

- Dette er et felles ansvar som medlemslandene i Sikkerhetsrådet må dele, understreker utenriksministeren overfor NTB.

- Mange peker på Russland og Kina og sier de har spilt en lite konstruktiv rolle, men rådet - og spesielt de fem faste medlemslandene - har et kollektivt ansvar, framholder han.

- Forkastelig Utenriksministeren stempler også skytingen mot FNs inspektører i Syria som helt forkastelig.

- Det er svært viktig at alle parter nå lar inspektørene gjøre jobben sin, sa Eide til norsk presse under et besøk i Ramallah på Vestbredden mandag.

Dette gjelder både regjeringen i Damaskus og opposisjonen, framholder han overfor NTB.

- Det er helt ekstraordinært viktig at man får klarhet i hva som skjedde, men også hvem som sto bak bruk av kjemiske våpen.

- Bruk av kjemiske våpen er en krigsforbrytelse, enten det er den ene eller den andre parten i konflikten som står bak. Dette må få konsekvenser for de ansvarlige.