Utviklingshemmede Aurora (19) lagt ut på anbud

Mens kommunen jakter på laveste pris for stellet av jenta, ligger intime detaljer fritt ute på nett.

MOTARBEIDET: Mamma Anita gir Aurora (19) mat gjennom en slange inn i magen. Moren er frustrert og føler seg motarbeidet av Grorud bydel i Oslo. Foto: LARS LINDQVIST
MOTARBEIDET: Mamma Anita gir Aurora (19) mat gjennom en slange inn i magen. Moren er frustrert og føler seg motarbeidet av Grorud bydel i Oslo. Foto: LARS LINDQVIST Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Aurora (19) får mat gjennom en slange i magen da Dagbladet møter henne og moren på et bofellesskap for funksjonshemmede på Høybråten i Oslo.

Hun er alvorlig psykisk utviklingshemmet, og trenger tilsyn 24 timer i døgnet. Grorud bydel har lagt ut dagsentertilbudet til den unge jenta på et åpent og offentlig anbud.

- Fortvilet

Mamma Anita Zoy Kristoffersen er fortvilet. Hun forteller om det hun mener er en kritikkverdig prosess fra bydelens side.

- Jeg tror ikke de skjønner at det er snakk om en spesiell og sårbar brukergruppe, sier hun.

Aurora er nettopp ferdig med videregående skole, og trenger sårt et dagsentertilbud. Dagsenter er viktig for så alvorlig utviklingshemmede. Uten et slikt tilbud vil Aurora bli sittende hjemme store deler av dagen, og ikke få utviklet sosiale ferdigheter.

- Jeg og hennes tidligere lærerinne fant ut hvilke dagsenterplasser som var aktuelle for Aurora, og søkte på tre tilbud. Hun fikk avslag fra to av sentrene, mens hun fikk plass på det tredje i mai, sier Kristoffersen.

FRUSTRERT:  Mamma Anita Zoy Kristoffersen er frustrert over at Aurora måtte settes ut på anbuD, og mener det er uverdig at alle og enhver kan få tilgang til informasjon om dattera på internett. Foto: LARS LINDQVIST
FRUSTRERT: Mamma Anita Zoy Kristoffersen er frustrert over at Aurora måtte settes ut på anbuD, og mener det er uverdig at alle og enhver kan få tilgang til informasjon om dattera på internett. Foto: LARS LINDQVIST Vis mer

Hun forteller at bydelen stoppet dette midt i prosessen, og at hun fikk brev om at dagsentertilbudet skulle legges ut på anbud.

- Det er helt høl i hue. Det er feil å avblåse en prosess som er i gang, mener hun.

Zoy Kristoffersen mener det bør tildeles dagsentertilbud på en helt annen måte. Det er fagpersoner som burde bestemme dette, mener hun.

- Uverdig
Hun reagerer på at informasjon om Aurora legges ut på Internett. I anbudsdokumentene omtales blant annet datterens personlige hygiene, toalettbehov og sosiale liv.

Det tok Dagbladet to minutter fra å opprette bruker på Oslo kommunes anskaffelsesportal til å logge inn og finne informasjonen om den 19 år gamle jenta.

BEHOV: Aurora må bruke en spesiell heis for å få forflyttet seg, og har sterkt behov for dagsenterplass for å få utviklet sine sosiale ferdigheter. Foto: LARS LINDQVIST
BEHOV: Aurora må bruke en spesiell heis for å få forflyttet seg, og har sterkt behov for dagsenterplass for å få utviklet sine sosiale ferdigheter. Foto: LARS LINDQVIST Vis mer

- Jeg synes det er veldig intime personopplysninger som legges ut. Det er uverdig og forkastelig, mener Zoy Kristoffersen, som mener hun ikke har fått noe garanti på at dette systemet er kvalitetssikret.

- Jeg frykter at informasjonen kan bli misbrukt, men jeg vil helst ikke tenke på det, sier hun.

- Ikke holdbart
Bystyremedlem Ivar Johansen (SV) mener Oslo kommune og Grorud bydel går for langt.

- Jeg synes Norge bare går lenger og lenger i å drive konkurranse på dette området, og jeg mener Oslo kommune går lenger enn de nasjonale reglene tilsier, Ivar Johansen (SV) til Dagbladet.

Anbudet

Varer fra 1. september 2009 til 1.september 2015.

Det laveste anbudet vinner. Avgjørelsen baseres på pris per dag, åpningstid og transport.

Også kvalitet basert på rutiner og systemer, kompetanse og aktivitetstilbud vektlegges.

- Det å sette ut en enkeltbruker på anbud på Internett via annonser, slik at hvem som helst kan få detaljer, er ikke holdbart når det kommer til personvern, sier han.

- Helt normalt

SV-politikeren mener praksisen også er forstyrrende uetisk i forhold til brukeren og de pårørende. Han har nå sendt spørsmål til byrådet og ber dem gå gjennom saken, og spør om de anser at denne anbudsutsettingen samsvarer med intensjonen og de faktiske vedtak fra bystyrebehandlingen.

- Det er ikke i tråd med retningslinjene, mener han.

Bydelsdirektør i Grorud, Helge Jagmann, forteller at dette er normal praksis, og at det er viktig å få ut mest mulig detaljert informasjon, slik at de som gir tilbud, vet hva det handler om.

- Jeg vil presisere at det ikke legges ut informasjon som kan gjøre at personen kan identifiseres, sier Jagmann.

Derfor er dagsenter viktig

• De fleste funksjonshemmede tilbringer dagene i kommunale dagsentre eller i virksomheter som gir varig tilrettelagt arbeid.

• Det viktige ved å være på dagsenter er den enkeltes behov for aktivisering og trening sett i forhold til ferdigheter.

• Det er også sett på som viktig for den funksjonshemmedes sosiale ferdigheter, siden personen ofte blir værende hjemme, dersom dagsentertilbud uteblir.

Han forteller at de i anbudskampen vektlegger blant annet pris, sammen med kvalitet, faglighet og leveransedyktighet.

- Pris er en vesentlig del av kampen, men bydelen er en offentlig etat som er pliktig til å legge kjøp av tjenester av verdier for over en halv million på anbud, sier han.

- Ikke bra

- Slik jeg blir fortalt saken, så høres ikke dette bra ut. Alle har krav på et godt tilbud fra det offentlige, men det betyr ikke at enkeltpasienter skal legges ut på anbud. Personers taushetsvern står sterkt i helse- og sosialsektoren, og det er ikke noe man kan leke med. Dette er ille, sier pasientombud Petter Holm i Oslo kommune.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer