Utviklingshemmede bor med mulige overgripere

To utviklingshemmede kvinner har i høst måttet bo i samme bolig som to menn anmeldt for å ha voldtatt dem. Dette trass i bekymringsmeldinger til Bergen kommune.

Livredd:  Den utviklingshemmede kvinnen sier hun har vært livredd i hele høst, etter at hun skal ha blitt voldtatt av en nabo i oppgangen - og ikke fikk flytte vekk fra det belastede kommunale boligkomplekset. Her med sin bistandsadvokat Line H. Ingebrigtsen i Bergen denne uka. Foto:HELGE HANSEN
Livredd: Den utviklingshemmede kvinnen sier hun har vært livredd i hele høst, etter at hun skal ha blitt voldtatt av en nabo i oppgangen - og ikke fikk flytte vekk fra det belastede kommunale boligkomplekset. Her med sin bistandsadvokat Line H. Ingebrigtsen i Bergen denne uka. Foto:HELGE HANSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Han har sagt han skal drepe meg. Jeg er livredd, sier "Lise" til Dagbladet.  

Dagbladets gjennomgang av over 20 overgrepssaker der fornærmede er utviklingshemmet, viser at det kommunale hjelpeapparatet i mange av sakene har problemer med å beskytte de antatte ofrene. Ved flere tilfeller har kommuner visst om en reell overgrepsrisiko - uten å gripe inn. 

- Vi har hatt flere saker i år der utviklingshemmede kvinner lever farlig, fordi kommunen ikke har klart å skille dem fysisk fra deres antatte overgripere. Jeg er svært bekymret for disse kvinnenes sikkerhet, sier Kristin K. Fjell, leder av Barnehuset i Bergen.

Bor med mulig overgriper En utviklingshemmet mann ble i begynnelsen av september anmeldt for voldtekt av en utviklingshemmet kvinne i samme bofellesskap. Kvinnen beskrives som lavere fungerende enn ham. Ansatte skal også ha vært vitne til trusler. Et problem er at kvinnen skal oppfatte ham som kjæreste.  - Jeg er svært bekymret. Kommunen sier de passer på min klient. Men situasjonen er uholdbar. Siktede burde flyttes ut, sier bistandsadvokat Beate Hamre, som mener kommunen anmeldte saken alt for sent.    

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.