Utviklingshemmede bor med mulige overgripere

To utviklingshemmede kvinner har i høst måttet bo i samme bolig som to menn anmeldt for å ha voldtatt dem. Dette trass i bekymringsmeldinger til Bergen kommune.

Livredd:  Den utviklingshemmede kvinnen sier hun har vært livredd i hele høst, etter at hun skal ha blitt voldtatt av en nabo i oppgangen - og ikke fikk flytte vekk fra det belastede kommunale boligkomplekset. Her med sin bistandsadvokat Line H. Ingebrigtsen i Bergen denne uka. Foto:HELGE HANSEN
Livredd: Den utviklingshemmede kvinnen sier hun har vært livredd i hele høst, etter at hun skal ha blitt voldtatt av en nabo i oppgangen - og ikke fikk flytte vekk fra det belastede kommunale boligkomplekset. Her med sin bistandsadvokat Line H. Ingebrigtsen i Bergen denne uka. Foto:HELGE HANSENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han har sagt han skal drepe meg. Jeg er livredd, sier "Lise" til Dagbladet.  

Dagbladets gjennomgang av over 20 overgrepssaker der fornærmede er utviklingshemmet, viser at det kommunale hjelpeapparatet i mange av sakene har problemer med å beskytte de antatte ofrene. Ved flere tilfeller har kommuner visst om en reell overgrepsrisiko - uten å gripe inn. 

- Vi har hatt flere saker i år der utviklingshemmede kvinner lever farlig, fordi kommunen ikke har klart å skille dem fysisk fra deres antatte overgripere. Jeg er svært bekymret for disse kvinnenes sikkerhet, sier Kristin K. Fjell, leder av Barnehuset i Bergen.

Bor med mulig overgriper En utviklingshemmet mann ble i begynnelsen av september anmeldt for voldtekt av en utviklingshemmet kvinne i samme bofellesskap. Kvinnen beskrives som lavere fungerende enn ham. Ansatte skal også ha vært vitne til trusler. Et problem er at kvinnen skal oppfatte ham som kjæreste. 
- Jeg er svært bekymret. Kommunen sier de passer på min klient. Men situasjonen er uholdbar. Siktede burde flyttes ut, sier bistandsadvokat Beate Hamre, som mener kommunen anmeldte saken alt for sent.    

- Voldtatt av nabo En annen utviklingshemmet kvinne, "Lise", som er i 20-åra, har i flere år bodd i ett av Bergens mer belastede kommunale boligkompleks. Hun er sårbar og mangler evne til å sette grenser. 22. juli i år skal en nabo i samme oppgang ha tvunget seg inn i leiligheten hennes og voldtatt henne. Hun ringte legevakta, ble hentet i ambulanse og anmeldte mannen umiddelbart. Naboen hevder samleiet var frivillig.

- Fem måneder i fare Etterpå skal "Lise" ha søkt seg vekk fra boligkomplekset. I oktober, etter flere bekymringsmeldinger om kvinnens farlige situasjon, bekreftet kommunen at kvinnens søknad ville bli vurdert.
- Kommunens visste om anmeldelsen. Men min klients farlige situasjon var åpenbart ikke tilstrekkelig til å bli prioritert, sier bistandsadvokat Line H. Ingebrigtsen.  
For det tok fire måneder fra anmeldelsen til kvinnen - for tre uker siden -  flyttet inn i en ny kommunal bolig i en annen bydel.

Bråk og rus "Lise" forteller om et bomiljø preget av bråk og rusmisbruk. Hun nevner bl.a. at en sprøytenarkoman forsøkte å presse henne til å avgi urinprøve for henne.
- Jeg søkte om ny bolig i tre år uten at noe skjedde. «Hvis du vil flytte må du skrive en viktig grunn,» sa de. Jeg skrev at det er mye narkotika her, sier "Lise" til Dagbladet.  

- Skal drepe meg Hun forteller at hun i høst har hatt flere truende møter med anmeldte.
- Jeg har vært redd. Veldig redd. Han har sagt at han skal drepe meg. Jeg er veldig redd for å møte ham igjen, sier "Lise".
På et tidspunkt ble han ilagt besøksforbud, men skal angivelig ha oppholdt seg i boligkomplekset likevel.
- Dette var det verst tenkelige stedet kommunen kunne plassere ei jente som "Lise", sier bistandsadvokaten.  

- I løvens hule Leder av Barnehuset er generelt kritisk til at kommuner plasserer utviklingshemmede i belastede boligkomplekser.
- Dette kan være medvirkende årsak til overgrep. De puttes på en måte inn i "løvens hule". Og så krysser man fingrene for at det går bra, sier Kristin K. Fjell til Dagbladet. 

"Lise" fikk altså nylig plass i et bofellesskap for utviklingshemmede. Hun sier de som bor der er svært gamle.
 
- Boligen er veldig fin. Jeg føler meg trygg. Men jeg vil ikke bo med gamle folk. Jeg vil bare ha en leilighet der jeg har frihet og fred og rett til å bestemme hvem jeg har på besøk, sier "Lise" til Dagbladet. 

- Hun ser desverre ut til å ha blitt feilpassert igjen, sier bistandsadvokat Line H. Ingebrigtsen. 

- Man må være villig Bergen kommune mener de to angivelige voldtektsofrene er blitt fulgt godt opp.

Om kvinnen som anmeldte naboen sier Bergen kommunes leder for tjenester til utviklingshemmede, Jann T. Aasbak:

- Hun fikk tett oppfølging fra dag én. Samtidig er dette på brukers premisser. Man må være villig til å ta i mot hjelp.
Han sier kommunen mottok en bekymringsmelding i september, og at det ble fattet vedtak om tildeling av ny bolig i slutten av oktober.

- Å skaffe en kommunal bolig på tre-fire uker er veldig kjapt, sier Aasbak. At kvinnen først flyttet inn for tre uker siden (kvinnen sier forrige uke), kommer av bl.a. oppussing.

Han kan ikke svare for hvorfor kvinnen har bodd i et belastet boligmiljø, siden boligene hører under en annen etat.

Når Dagbladet nevner at "Lise" sier hun bor med gamle folk, viser Aasbak til at kommunen nå primært søkte å løse boligspørsmålet raskt - og at det er mulig å søke på ny bolig.

I den andre saken er ikke kvinnen og den anmeldte mannen i bofellesskapet fysisk separert.

- Dette er myndige mennesker - Ønsker ikke en person å flytte, har vi ikke hjemmel til å tvangsflytte. Dette er myndige mennesker. Det kan by på utfordringer. Hvis ting skjer, må vi bare ta de forholdsregler vi kan. Men vi skal ikke leke politi, og må være forsiktige inntil det foreligger en dom.

Han kjenner saken for dårlig, til å kommentere hvorvidt kommunen anmeldte den for sent. 

- Jeg reagerer på snakket om "myndige mennesker". Min klient er ikke i stand til å ivareta sine egne interesser, sier bistandsadvokat Beate Hamre.

Slår alarm:  - Vi har hatt flere saker i år der utviklingshemmede kvinner lever farlig, fordi kommunen ikke har klart å skille dem fysisk fra deres antatte overgripere, sier Kristin K. Fjell, leder av Barnehuset i Bergen.
 Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
Slår alarm: - Vi har hatt flere saker i år der utviklingshemmede kvinner lever farlig, fordi kommunen ikke har klart å skille dem fysisk fra deres antatte overgripere, sier Kristin K. Fjell, leder av Barnehuset i Bergen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer