Utviklingshemmede dopes ned

En av tre utviklingshemmede får sterke medisiner mot psykoser. Kun en prosent trenger dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er usannsynlig at så mange som 30 prosent av utviklingshemmede er schizofrene eller har psykoser, sier overlege Ivar Mæhle, overlege ved Habiliteringstjenesten for voksne i Hordaland, til Dagsavisen.

Han har funnet de høye tallene i forbindelse med behandling med nevroleptika. Kun en halv til en prosent av befolkningen trenger disse medisinene.

Sidsel Grasli, leder i Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU), er ikke overrasket over tallene.

- Dessverre er dette et kjent problem. Det er få undersøkelser som bekrefter Mæhles dystre tall, men vi kjenner en del enkelttilfeller, sier Grasli.

Dødlige doser

Medisineringen utvikler seg ofte i en ond sirkel. Mistrivsel dempes med medisiner, som gir bivirkninger og nye problemer, som igjen dempes med nye medisiner.

- Jeg har vært borti personer som har fått så store doser at det er ufattelig at de lever, sier Grasli.

Det vanskelige er å tolke atferden til de utviklingshemmede. For eksempel kan selvskading like gjerne være et uttrykk for vondt i magen, som for psykoser. Behandleren må ikke tenke psykiatri og medisinering med en gang, mener Mæhle.

Han oppfordrer nå pårørende til å kreve systematiske somatiske undersøkelser. Dermed kan de fastslå at det virkelig er psykiske problemer og ikke andre plager som gir behov for den sterke medisineringen.