Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Utviklingshemmede har rett til å bo hvor de vil

Inkluderingsminister Audun Lysbakken kommer her med en kalddusj til kommuner som truer og presser utviklingshemmede til å bo der kommunen selv vil.

- Tiårets gladmelding for utviklingshemmede:  - Utviklingshemmede har den samme retten som andre til å bo hvor de vil, sier likestillingsminister Audun Lysbakken (bildet). - Den beste nyheten for utviklingshemmede på over ti år, sier Jens Petter Gitlesen, leder av Norsk forbund for utviklingshemmede.
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
- Tiårets gladmelding for utviklingshemmede: - Utviklingshemmede har den samme retten som andre til å bo hvor de vil, sier likestillingsminister Audun Lysbakken (bildet). - Den beste nyheten for utviklingshemmede på over ti år, sier Jens Petter Gitlesen, leder av Norsk forbund for utviklingshemmede. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| STAVANGER/OSLO (Dagbladet): Statsråden er alvorlig bekymret over stadig å høre om utviklingshemmede som tvangsflyttes eller nektes å flytte dit de vil, og har bedt Helsedepartementet kartlegge omfanget av problemet.

Dagbladet skrev i går at Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU) har klaget rundt ti slike saker inn for fylkesmannen de siste tre åra, og vunnet alle. Både NFU og eksperter på området tror mørketallene er skyhøye.

Mange utviklingshemmede og pårørende antas å tro at de er nødt til å bo i institusjonsliknende kommunale botilbud, fordi kommunen sier de må det.

Nå klargjør Lysbakken en gang for alle: 

- Bo hvor dere vil
- Utviklingshemmede har den samme retten som andre til å bo hvor de vil, selv om de er avhengige av et tjenestetilbud som er mer omfattende enn for andre. Det er utgangspunktet og selve intensjonen i lovverket. Jeg er veldig opptatt av at dette skal etterleves i praksis rundt om i Norge, sier Lysbakken. 

-Lysbakkens uttalelse er det største som har skjedd på dette feltet på over ti år, sier Jens Petter Gitlesen, leder av Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU). 

- Uholdbar situasjon
Statsråden har lest Dagbladets saker om Dag Olav Stensland (25), som ble fratatt en selvbyggertomt - hvor han skulle bo i egen rekkehusleilighet - fordi Stavanger kommune mente det var faglig og økonomisk uforsvarlig å la ham flytte ut av kommunens bofellesskap.

Uten å ta stilling til Dag Olavs sak, sier Lysbakken:
  
- Jeg har hørt om så mange slike saker nå, at jeg er bekymret for situasjonen. Debatten i kjølvannet av Dag Olavs sak illustrerer manglende samsvar mellom nasjonale retningslinjer og hva som er praksis i kommunene i en del tilfeller. Vi kan ikke ha en slik situasjon. Vi må sørge for at vi får samsvar mellom våre retningslinjer og de faktiske rettighetene utviklingshemmede har, sier Lysbakken, og presiserer:  

Kun unntak hvis ekstremt
- Utgangspunktet er er at kun i helt spesielle tilfeller skal kommunen kunne sette vilkår om at et menneske skal bo et spesielt sted, for å få tjenester. Tjenestene skal tilpasses brukeren og ikke omvendt, sier Lysbakken, som ikke er enig i at det er behov for noen lovendring. Loven, sier han, er klar på at utviklingshemmedes borett er helt lik alle andres.

- Det er utgangspunktet i loven. Men det må gjøres et visst skjønn, for det kan være tilfeller der folk velger å bosette seg ekstremt usentralt eller at andre forhold gjør at tilbudet blir ekstremt dyrt. Men dette vil være spesielle tilfeller. Hovedregelen er at utviklingshemmede må få bor hvor de vil, sier han.

En menneskerettighet
Departementet utdyper overfor Dagbladet at boretten er hjemlet i menneskerettighetsloven, og at retten til å motta tjenester uavhengig av hvor man bor i bl.a. sosialtjenesteloven og kommunehelsetjenesteloven, samt i Helse- og omsorgsdepartementens lovfortolkning. Gjennom det kommende informasjons- og utviklingsprogrammet for utviklingshemmede ønsker regjeringen nå å skape økt bevissthet om disse rettighetene. 

- Største på over ti år
Statsrådens klargjøring er noe blant andre Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU) har ventet på fra regjeringshold i flere pr.   

- Lysbakkens uttalelse til Dagbladet er det største som har skjedd på dette feltet på over ti år, sier NFU-leder Jens Petter Gitlesen. 

Han er imponert over at likestillingsministeren nå setter skapet på plass, og mener det heretter vil bli vanskelig for Kommune-Norge å diktere hvor utviklingshemmede skal bo. At kommunene kun kan nekte noen å flytte et sted hvis tjenestetilbudet blir «ekstremt dyrt» eller stedet «ekstremt usentralt», er ifølge Gitlesen en avgjørende presisering. 

- Disse uttalelsene kommer vi til å trykke opp og sende rundt, sier Gitlesen. 

- De fleste utviklingshemmede har en lettere utviklingshemning. De trenger ikke heldøgnsplasser. De trenger fint lite. Med litt opplæring greier de seg selv. Dette handler om livskvalitet. Vi må få vekk denne forbaskede sykehjemsmentaliteten som hersker i kommunene. 

- Styrker Dag Olavs sak
Han mener også at Lysbakkens uttalelser styrker saken til utviklingshemmede Dag Olav Stensland (25).  

- Sunde i Stavanger er ikke ekstremt langt vekk fra andre steder i Stavanger. Og om Dag Olav må ha en egen sovende nattevakt i tillegg, så er ikke det ekstremt dyrt. Lysbakkens uttalelser kan ikke tolkes på noen anne måte enn at Dag Olav har rett på tomta han ble fratatt, og på tjenester i sitt eget hjem, mener Gitlesen.

Ble fratatt drømmetomta fordi han er utviklingshemmet

Tusenvis av støtteerklæringer etter at Dag Olav ble fratatt drømmetomta

Stortingspolitiker: - Jeg føler meg lurt


Ros fra FrP
Også FrPs Robert Eriksson, leder av stortingets arbeids- og sosialkomité, roser Lysbakkens klargjøring.     

- Jeg vil gi skryt til regjeringen og Lysbakken for å gi klare signaler på at de utviklingshemmede skal ha samme muligheter til å velge boforhold som oss andre, sier Eriksson.  

- Jeg ble oppriktig lei meg og forbannet når vi for en tid tilbake opplevde at en utviklingshemmet ikke kunne få bygge bolig på drømmetomta si, med den begrunnelse av at han var utviklingshemmet. Den saken symboliserer diskriminering av verste sort, mener stortingspolitikeren.  

- For meg handler dette like mye om en prinsippdebatt om å gi enkeltmennesket frihet. Det at Lysbakken nå er villig til å løfte opp dette, er jeg glad for.  

Forventer oppfølging
- Jeg forventer nå at Lysbakkens ord ikke bare blir ord men at han følger opp kommunenes boligpolitikk ovenfor utviklingshemmede. Uten oppfølging blir dette bare festtaler. De har vi hørt nok av.  

- Jeg forventer også at regjeringen nå tar grep og stopper getthofiseringen når det gjelder boliger for utviklingshemmede. Dette er noe jeg har tatt opp i stortinget for snart ett år tilbake. At regjeringen nå kommer oss i møte er jeg glad for, sier FrPs Robert Eriksson.  

Skamroser Lysbakken: - Lysbakkens uttalelse til Dagbladet er det største som har skjedd på dette feltet på over ti år, sier NFU-leder Jens Petter Gitlesen (nr. 2 f.v.), her med utviklingshemmede Dag Olav Stensland og Dag hans foreldre - i bofellesskapet de ønsker ham vekk fra. Foto: Tomas Alf Larsen
Skamroser Lysbakken: - Lysbakkens uttalelse til Dagbladet er det største som har skjedd på dette feltet på over ti år, sier NFU-leder Jens Petter Gitlesen (nr. 2 f.v.), her med utviklingshemmede Dag Olav Stensland og Dag hans foreldre - i bofellesskapet de ønsker ham vekk fra. Foto: Tomas Alf Larsen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!