- Utviklingshemmede har rett til å bo hvor de vil

Inkluderingsminister Audun Lysbakken kommer her med en kalddusj til kommuner som truer og presser utviklingshemmede til å bo der kommunen selv vil.

- Tiårets gladmelding for utviklingshemmede:  - Utviklingshemmede har den samme retten som andre til å bo hvor de vil, sier likestillingsminister Audun Lysbakken (bildet). - Den beste nyheten for utviklingshemmede på over ti år, sier Jens Petter Gitlesen, leder av Norsk forbund for utviklingshemmede.
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
- Tiårets gladmelding for utviklingshemmede: - Utviklingshemmede har den samme retten som andre til å bo hvor de vil, sier likestillingsminister Audun Lysbakken (bildet). - Den beste nyheten for utviklingshemmede på over ti år, sier Jens Petter Gitlesen, leder av Norsk forbund for utviklingshemmede. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| STAVANGER/OSLO (Dagbladet): Statsråden er alvorlig bekymret over stadig å høre om utviklingshemmede som tvangsflyttes eller nektes å flytte dit de vil, og har bedt Helsedepartementet kartlegge omfanget av problemet.

Dagbladet skrev i går at Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU) har klaget rundt ti slike saker inn for fylkesmannen de siste tre åra, og vunnet alle. Både NFU og eksperter på området tror mørketallene er skyhøye.

Mange utviklingshemmede og pårørende antas å tro at de er nødt til å bo i institusjonsliknende kommunale botilbud, fordi kommunen sier de må det.

Nå klargjør Lysbakken en gang for alle: 

- Bo hvor dere vil - Utviklingshemmede har den samme retten som andre til å bo hvor de vil, selv om de er avhengige av et tjenestetilbud som er mer omfattende enn for andre. Det er utgangspunktet og selve intensjonen i lovverket. Jeg er veldig opptatt av at dette skal etterleves i praksis rundt om i Norge, sier Lysbakken. -Lysbakkens uttalelse er det største som har skjedd på dette feltet på over ti år, sier Jens Petter Gitlesen, leder av Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU). 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer