Utviklingsland klare til kamp

Duket for klimakrangel og økonomisk dragkamp på G8-møte.

G8: Lederne for de mektige G8-landene møttes til klimadiskusjoner og økonomisk debatt i italienske L'Aquila onsdag. Torsdag var det duket for de mektigste utviklingslandenes entre. De kommer til å stille harde krav til de industrialiserte landene, blant annet når det gjelder håndteringen av finanskrisen. På bildet ser man USAs president Barack Obama og Frankrikes Nicolas Sarkozy. Foto: AFP PHOTO DDP /  POOL / MICHEL EULER
G8: Lederne for de mektige G8-landene møttes til klimadiskusjoner og økonomisk debatt i italienske L'Aquila onsdag. Torsdag var det duket for de mektigste utviklingslandenes entre. De kommer til å stille harde krav til de industrialiserte landene, blant annet når det gjelder håndteringen av finanskrisen. På bildet ser man USAs president Barack Obama og Frankrikes Nicolas Sarkozy. Foto: AFP PHOTO DDP / POOL / MICHEL EULERVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Det er duket for klimakrangel og økonomisk dragkamp når verdens mektigste utviklingsland inntar G8-møtet torsdag.

Etter at de mektige G8-landene hadde viet en dag til samtaler om miljøproblematikk og økonomiske utfordringer, var det torsdag klart for de såkalte G5-landenes entre i den italienske byen L'Aquila. G8-gruppas lillebror består av verdens raskest voksende økonomier: Sør-Afrika, Kina, India, Mexico og Brasil. I tillegg vil Egypt delta som spesielt invitert gjest.


Lederne for G5-landene representerer den delen av verden som ofte neglisjeres når den eksklusive G8-klubben dikterer framtidas utviklingsplaner. Dermed er det duket for konfrontasjoner under torsdagens møte. Og det saftigste av stridseplene er finanskrisen og håndteringen av den.

Under samtalene G5-landene hadde onsdag, diskuterte lederne bekymret de proteksjonistiske trendene i verdensøkonomien det siste året.

G5-landene, i likhet med andre utviklingsland, bygger økonomien sin på eksportbasert industri. Derfor rammes de spesielt hardt om industrilandene reiser tollmurer og deler ut subsidier til eksempelvis bøndene sine.

- Vi er bekymret for verdensøkonomiens tilstand. Utviklingslandene straffes for en krise de ikke har noe ansvar for, het det i en kunngjøring fra G5.

(NTB)


BRASIL: President Barack Obama fikk en signert landslagstrøye fra Brasils President Luiz Inacio Lula da Silva. Brasil slo USA 3-2 i prøve-vm, og Obama var kanskje ikke like entusiastisk som den brasilianske presidenten over det.    (Foto: REUTERS/Jason Reed)
BRASIL: President Barack Obama fikk en signert landslagstrøye fra Brasils President Luiz Inacio Lula da Silva. Brasil slo USA 3-2 i prøve-vm, og Obama var kanskje ikke like entusiastisk som den brasilianske presidenten over det. (Foto: REUTERS/Jason Reed) Vis mer