G8: Lederne for de mektige G8-landene møttes til klimadiskusjoner og økonomisk debatt i italienske L'Aquila onsdag. Torsdag var det duket for de mektigste utviklingslandenes entre. De kommer til å stille harde krav til de industrialiserte landene, blant annet når det gjelder håndteringen av finanskrisen. På bildet ser man USAs president Barack Obama og Frankrikes Nicolas Sarkozy. Foto: AFP PHOTO DDP /  POOL / MICHEL EULER
G8: Lederne for de mektige G8-landene møttes til klimadiskusjoner og økonomisk debatt i italienske L'Aquila onsdag. Torsdag var det duket for de mektigste utviklingslandenes entre. De kommer til å stille harde krav til de industrialiserte landene, blant annet når det gjelder håndteringen av finanskrisen. På bildet ser man USAs president Barack Obama og Frankrikes Nicolas Sarkozy. Foto: AFP PHOTO DDP / POOL / MICHEL EULERVis mer

Utviklingsland klare til kamp

Duket for klimakrangel og økonomisk dragkamp på G8-møte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Det er duket for klimakrangel og økonomisk dragkamp når verdens mektigste utviklingsland inntar G8-møtet torsdag.

Etter at de mektige G8-landene hadde viet en dag til samtaler om miljøproblematikk og økonomiske utfordringer, var det torsdag klart for de såkalte G5-landenes entre i den italienske byen L'Aquila. G8-gruppas lillebror består av verdens raskest voksende økonomier: Sør-Afrika, Kina, India, Mexico og Brasil. I tillegg vil Egypt delta som spesielt invitert gjest.


Lederne for G5-landene representerer den delen av verden som ofte neglisjeres når den eksklusive G8-klubben dikterer framtidas utviklingsplaner. Dermed er det duket for konfrontasjoner under torsdagens møte. Og det saftigste av stridseplene er finanskrisen og håndteringen av den.

Under samtalene G5-landene hadde onsdag, diskuterte lederne bekymret de proteksjonistiske trendene i verdensøkonomien det siste året.

G5-landene, i likhet med andre utviklingsland, bygger økonomien sin på eksportbasert industri. Derfor rammes de spesielt hardt om industrilandene reiser tollmurer og deler ut subsidier til eksempelvis bøndene sine.

- Vi er bekymret for verdensøkonomiens tilstand. Utviklingslandene straffes for en krise de ikke har noe ansvar for, het det i en kunngjøring fra G5.

(NTB)


BRASIL: President Barack Obama fikk en signert landslagstrøye fra Brasils President Luiz Inacio Lula da Silva. Brasil slo USA 3-2 i prøve-vm, og Obama var kanskje ikke like entusiastisk som den brasilianske presidenten over det.    (Foto: REUTERS/Jason Reed)
BRASIL: President Barack Obama fikk en signert landslagstrøye fra Brasils President Luiz Inacio Lula da Silva. Brasil slo USA 3-2 i prøve-vm, og Obama var kanskje ikke like entusiastisk som den brasilianske presidenten over det. (Foto: REUTERS/Jason Reed) Vis mer