Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trond Giske

- Utvilsomt en seier for Giske

Ap-leder Jonas Gahr Støre, partisekretær Kjersti Stenseng og nestleder Trond Giske ble i går kveld enige om at Giske trer ut av nestledervervet inntil videre.

KJEMPER: Trond Giskes støttespillere ønsker at nestlederen suspenderes 2. januar. Så skal varslene mot ham ettergås. I dag møtes sentralstyre for å vurdere Giske-saken. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KJEMPER: Trond Giskes støttespillere ønsker at nestlederen suspenderes 2. januar. Så skal varslene mot ham ettergås. I dag møtes sentralstyre for å vurdere Giske-saken. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det kan tolkes som en delseier for Giske. Mange i sentralstyret ønsker kort prosess.

- Giske vinner tid og kan «ta brodden» av dagens møte i sentralstyret. Dette er utvilsomt en seier for Giske, sier en av dem som reagerer på måten hele saken er blitt håndtert på.

I dag er det skjebnedag for Giske og Ap. Det er en nesten uvirkelig og høydramatisk situasjon som har oppstått i Ap i løpet av de siste par ukene. Plutselig er nestleder Trond Giskes politiske liv i spill. I dag kan Trond Giskes skjebne som toppolitiker bli avgjort etter at kvinner har varslet partiet om uønsket oppførsel fra nestlederens side.

Krever rask avklaring

Dagbladet har gjennom helga snakket med sentrale Ap-kilder. Det har vært delte meninger om hva som nå må skje. Kampen ser ut til å stå mellom utsettelse gjennom «suspensjon» av Giske, eller kort prosess.

I går kveld sendte partikontoret ut en pressemelding om at Ap-leder Jonas Gahr Støre, partisekretær Kjersti Stenseng og nestleder Trond Giske har blitt enige om at Giske skal på ubestemt tid skal tre ut av det viktige nestledervervet.

Dette skrev Trond Giske selv på Facebook i går kveld:

- Min versjon

- Jeg har i dag meddelt partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng at slik situasjonen er, ser jeg det som umulig å utøve oppgavene som nestleder i Arbeiderpartiet på en god måte. I samråd med partilederen har jeg derfor kommet til at jeg vil tre tilbake fra denne oppgaven på ubestemt tid. Dette vil bli meddelt sentralstyret i et brev, skrev Giske.

Han skriver også at han mener det er kommet grunnløse og falske varsler mot ham.

- En grundig behandling innebærer også at jeg får legge fram min versjon. Det er kommet flere grunnløse og falske varsler med påstander og beskrivelser jeg på det sterkeste bestrider. Disse har systematisk vært lekket til mediene, Alvorlige anklager er blitt publisert kun basert på anonyme kilder, kommentert som sannheter, og spredt i sosiale medier. Dette har gjort min og andres situasjon svært vanskelig, og undergraver også tryggheten til reelle varslere.

Dagbladets opplysninger i går kveld tyder på at de involverte er enige om at saken trenger en grundigere prosess.

Forventer rask avgjørelse

En av dem som vil ha saken avgjort fortest mulig, er sentralstyremedlem og stortingsrepresentant Lise Christoffersen.

- Jeg forventer at vi får en gjennomgang av alle fakta i sentralstyremøtet, og at partiledelsen legger fram sin konklusjon. Deretter må sentralstyret trekke sine slutninger. Vi kan ikke ha denne saken hengende over oss. Det må settes et punktum nå, sier hun til NTB.

VIL HA RASK AVGJØRELSE: Lise Christoffersen, stortingsrepresentant og sentralstyremedlem i Ap. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VIL HA RASK AVGJØRELSE: Lise Christoffersen, stortingsrepresentant og sentralstyremedlem i Ap. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Hun sier hun ikke har konkludert om hva som skal skje:

- Jeg går fordomsfritt til møtet, sa Christoffersen før meldinga kom om at Giske trer til side.

- Vi som er menige sentralstyremedlemmer, kjenner ikke bildet, og vet heller ikke hva Giske har beklaget. Så jeg forventer at partileder og partisekretær har nok informasjon å legge fram slik at sentralstyret kan konkludere og sette en sluttstrek for saken. Det er en vond sak for alle parter og overskygger alt annet, sa Christoffersen til Dagbladet.

- Må trekke seg

Noen har allerede bestemt seg for at Giske må tre til side.

- Ap som likestillingsparti ikke kan ha en nestleder som har utvist dårlig dømmekraft og innrømmet upassende oppførsel overfor kvinner, sier en kilde som vil rask avklaring.

Den andre nestlederen, Hadia Tajik, har uttalt at varslene er «rystende lesning», og har i realiteten uttrykt manglende tillit til Giske.

Møter Giske?

Andre avventer informasjon om varslenes innhold, og kan gå for suspensjon av Giske mens varslene ettergås nærmere. En slik suspensjon støttes av flere av Giskes støttespillere, etter det Dagbladet vet.

Giske er sykmeldt. Men Giskes støttespillere tror han stiller på sentralstyremøtet. Andre mener det er hårreisende hvis Giske er til stede i et møte som skal behandle varslinger mot ham.

Giskes kritikere mener alvoret i varslene er nok til at Giske mister sentralstyrets tillit allerede i dag. En juridisk vurdering av varslene bestilt av sekretariatsleder for Aps stortingsgruppe, Hans Kristian Amundsen, konkluderte med at det kan dreie seg om sextrakassering.

Vurderingen var imidlertid gjort på basis av varslernes versjon, uten Giskes tilsvar. Giske har ifølge sin rådgiver avvist å ha drevet sextrakassering. Flere sentrale kilder understreker at det er viktig at varslerne tas godt vare på, men også at Giskes rettssikkerhet må sikres. Da Giske beklaget at han hadde oppført seg kritikkverdig, sa han også at det var påstander om ham han ville bestride. Ifølge Dagens Næringsliv vil partikontoret innhente nye juridiske vurderinger.

Vil bruke tid

BESTILTE JURIDISK VURDERING: Jonas Gahr Støres rådgiver og sekretariatsleder Hans Kristian Amundsen (i midten).
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BESTILTE JURIDISK VURDERING: Jonas Gahr Støres rådgiver og sekretariatsleder Hans Kristian Amundsen (i midten). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Vi er opptatt av å ta den tiden vi trenger for å følge opp sakene på en ordentlig måte. Å ta vare på de berørte parter er det viktigste for oss, sa partisekretær Kjersti Stenseng lørdag.

Leder i Aust-Agder Ap og sentralstyremedlem Jon Rolf Næss, håper partiet kan bruke tid i behandlingen av saken.

- Trond er ikke en person som må stoppes på timen. Jeg stiller til møtet 2. januar med et åpent sinn. Dette er ikke en sort/hvitt-sak, og vi skal bruke god tid på å vurdere veien videre, forteller Næss til Dagbladet.

Han gjør det også klart at han mener de mange presseoppslagene om varslingene mot Giske har vært drøy kost. Mange av oppslagene har kommet gjennom lekkasjer fra sentralt plasserte personer i partiet.

-Jeg synes også at media har vært brutale med Trond. Jeg skjønner at man må skrive om denne saken, men tidvis har det vært vilt, sier Næss.

Det er Ap-leder Jonas Gahr Støre og partisekretæren som håndterer saken. Støre har så langt ikke uttrykt mistillit til Giske eller bedt han trekke seg. Støre er under press for å vise handlekraft. Varslerne har gjennom media uttrykt misnøye med at Støre ikke holdt løfte om å møte dem alene, uten partisekretæren til stede. Ifølge Dagens Næringsliv har flere av varslerne fått beskjed fra partikontoret om at varslingssakene deres skal få en ny juridisk vurdering.

Når Giske nå fratrer som nestleder på ubestemt tid er det et gigantisk fall i tillit og omdømme for Giske, som mange i partiet har vært ansett som mulig framtidig partileder. Giske har selv beklaget at han ikke har vært sin rolle som maktperson bevisst, Ap-leder Jonas Gahr Støre har uttalt at Giske ikke har mye å gå på, og LO-leder og sentralstyremedlem Hans-Christian Gabrielsen har også brukt sterke ord.

Oppvask

Når Giske nå trer ut av vervet som nestleder på ubestemt tid, vil det neppe skape ro i det kriserammede partiet. Krisa etter valgnederlaget, uroen rundt konstitueringen i stortingsgruppa og ikke minst Giske-saken har avslørt splittelse helt til topps i partiet. Forholdet mellom partikontoret på Youngstorget og stortingssekretariatet beskrives som elendig. Flere varsler oppvask og opprydding.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!