Utviser ambassadører etter FN-rapport

Mens FNs utsending til Syria sitter i samtaler med landets president Bashar al-Assad, utviser Tyskland, Frankrike, Italia og Australia, sine syriske ambassadører i protest mot volden til al-Assads styrker.

INTENSE SAMTALER:  FNs fredsutsending Kofi Annan og president Bashar al-Assad i intense samtaler. Flere EU-land har utvist sine syriske ambassadører etter massakeren i landsbyen Taldou natt til lørdag.
 AFP PHOTO/HO/SANA
INTENSE SAMTALER: FNs fredsutsending Kofi Annan og president Bashar al-Assad i intense samtaler. Flere EU-land har utvist sine syriske ambassadører etter massakeren i landsbyen Taldou natt til lørdag. AFP PHOTO/HO/SANAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utvisningene skjer samtidig som FN offentliggjør detaljer om massakeren i Taldou, der 108 mennesker ble drept natt til lørdag. Det syriske dramaet er nå inne i en avgjørende fase, der diplomatiet enten gis opp eller gis en sjanse til. Men da må trolig Bashar al-Assad overbevise Annan om at han tar Annan-planen mer alvorlig en han hittil har gjort.

Skjærer over barns struper
Det er den grufulle sannheten om hva som  skjedde i landsbyen Taldou natt til lørdag fram som nå kommer fram. Overlevende fra massakeren som drepte 108 mennesker har fortalt til FN-observatører om væpnede menn som brøt seg inn i hus, skjøt rundt seg, og skar strupen over på barn.
- De fleste av ofrene fra Taldou ble summarist henrettet i to adskilte hendelser, sier Rupert Colville, talsmann fir FNs høykomissær for flyktninger til BBC i Geneve.
Erklæringen kom mens FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan satt i samtaler med Syrias president Bashar al-Assad i Damaskus. Det er full krise for Ammans fredsplan etter massakeren i Taldou.

Utført av leiesoldater
Øyenvitner som BBC har snakket med sier at de som sto bar massakrene var fra den regjeringskontrollerte Shabiha-militsen. De består av leiesoldater, og er trolig ledet av sikkerhetsstyrkene. De har også tidligere vært brukt i tilsvarende operasjoner, men ikke siden den ytterst skjøre våpenhvile trådte i kraft 12. april, og FN-observatører ble utplassert i landet, i tråd med Annan-planen.
Syriske myndigheter nekter hårnakket for at det er de som står bak massakeren i Taldou. De legger skylden på opposisjonen, og sier massakeren er gjennomført av «terrorister».
Men det er åpenbart at omverdenen vurderer det annerledes. Den raske reaksjonen fra de soore i EU, som kaster ut sine syriske ambassadører, kom praktisk talt samtidig med et FN la fram sine opplysninger i Geneve.
Og også i Moskva, Assad-regimets sterkeste allierte, har pipa fått en annen lyd. Mandag sa utenriksminister Sergej Lavrov, at begge sider hadde skyld for volden. Men enda viktigere var det at han sa at det viktigste for Moskva var at volden stanset, og at det ikke var så viktig hvem som satt med makta i Damaskus.
Det kan bane vei for en avtale om som i Jemen, at Assad tvinges til å gi fra seg makta, og vi får en gradvis maktovertakelse der Assad-regimet fortsatt vil spille en rolle i en overgangsperiode.