Utviser pedofile prester

Prester som forgriper seg seksuelt på barn hører ikke hjemme i kirken. Det har et bispemøte i Dallas slått fast. Samtidig får de pedofile prestene fortsette å jobbe i klostre og andre steder der det ikke er barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fra i dag av vil ingen som noensinne har gjort seg skyldig i seksuelt misbruk av barn få arbeide i USAs katolske kirke, sa biskop Wilton Gregory i en kommentar til de nye reglene som ble vedtatt med 239 mot 13 stemmer på bispemøtet.

- Vi biskoper beklager de overgrep våre prester har gjort seg skyldige i, samt vår egen tragisk sene respons for å erkjenne de redselsfulle sexovergrepene, sa biskop Gregory.

De nye reglene fratar tidligere overgripere muligheten til å tjenestegjøre som prester i USAs katolske kirke, men åpner for å la dem fortsette uten offisielle plikter.

Fisketur

USAs katolske biskoper har de siste dagene fått høre hjerteskjærende historier om ødelagte liv og selvmordstanker fra flere av ofrene for presters sexmisbruk.

46 år gamle Craig Martin fortalte sin historie i håp om at den aldri vil gjenta seg. Martin brøt tausheten 35 år etter at en prest inviterte ham med på fisketur. På et motell forgrep presten seg på den da 11 år gamle gutten.

- Jeg husker natten med presten, men nesten ikke noe annet. Jeg vet ikke hvordan jeg kom meg hjem, sa Martin. Han fortalte hvordan sexmisbruket førte til alkoholisme, lav selvtillit, depresjoner og ønske om å ta sitt eget liv. Deretter ba han sine foreldre om tilgivelse, før han brøt sammen i gråt.

Paula Gonzalez Rohrbacker fortalte hvordan «Pater Jose» misbrukte henne da hun var tidlig i tenårene. Svartkledde biskoper og kardinaler forsøkte å holde tilbake tårene mens den 37 år gamle kvinnen fortalte om stjålet uskyld og sin ødelagte ungdom. Også hun gikk med selvmordstanker.

- Jeg ber dere alle om å huske meg og alle ofrene når dere tar beslutninger under dette møtet, sa hun. Hun ba de geistlige bli enige om nulltoleranse overfor prester som misbruker.

Nulltoleranse

Før møtet var flere av deltakerne positive til å la prester slippe unna med ett overgrep, men etter biskopenes møte med ofrene snudde stemningen.

Kirkens kritikere mener biskopene burde ha gått lengre og også straffet de høyere opp i hierarkiet som ikke har reagert på overgrepene.

Et tredje offer, Michael Bland, som selv utdannet seg til prest, forlot prestekallet for å ta et oppgjør med fortiden. Han ble sjokkert over kirkens respons og det at biskopene tvilte på hans påstander.

- Sexmisbruket førte til smerte og sorg. Sinnet kommer av mangelen på en passende reaksjon fra kirken. Hvordan er det mulig at en mann som forgrep seg på meg fikk lov til å ta en undervisningsjobb på et katolsk universitet, spurte Bland.

Ydmyk beklagelse

- Vi bekymret oss mer om faren for skandale enn vi brydde oss om å innføre en åpenhet som forebygger misbruk, medga biskop Wilton Gregory under bispekonferansen.

- Jeg er og vil alltid være lei meg for skaden dere har lidd. Vi ber om forlatelse, sa Gregory, i den mest ydmyke beklagelsen den amerikanske kirken noensinne er kommet med.

(NTB-Reuters-AFP)

<B>BEKLAGET: </B> Biskop Wilton Gregory beklaget på vegne av hele den katolske kirken i USA, og lovte at alle som har gjort seg skyldige i overgrep vil miste jobben.