Utvisningene: Ikke lett å finne etterfølgere

Det vil ta lang tid å finne folk til å overta etter de to utviste diplomatene Rune Castberg og Ole Johan Bjørnøy. Men Utenriksdepartementet regner ikke med at russerne vil skape ytterligere problemer ved å bruke lang tid på å godkjenne etterfølgerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ikke så enormt mange av våre folk som har de nødvendige kunnskaper i russisk. Dessuten må selve ansettelsesprosessen ta noen uker. Men det vil nok ikke vare mange måneder før etterfølgerne er på plass, sier pressetalsmann i UD Ingvard Havnen.

Russerne har ikke besluttet å begrense tallet på norske diplomater i landet i forbindelse med utvisningene. På bakgrunn av tidligere erfaringer, regner man derfor med at det vil være problemfritt å skaffe etterfølgerne den nødvendige godkjennelse fra russisk UD, sier Havnen.

Erfarne diplomater

Rune Castberg (41) var fiskeriråd ved den norske ambassaden i Moskva i et knapt år inntil han tirsdag ble erklært uønsket som en hevnaksjon etter utvisningen av russiske spioner fra Norge.

Før han ble stasjonert i Moskva, arbeidet han som forsker ved Fridtjof Nansens Institutt, og han regnes som en av våre fremste eksperter på russiske forhold - spesielt i nordområdene.

Ole Johan Bjørnøy (39) har siden 1995 vært ansatt som visekonsul ved det norske generalkonsulatet i Murmansk, som ble opprettet i 1992 i forbindelse med organiseringen av det nye samarbeidet i Barents-regionen.

For den norske utenrikstjenesten er det utvisningen av Bjørnøy som på kort sikt blir mest følbar. Generalkonsulatet er en liten utenriksstasjon med bare to diplomater - generalkonsul Otto Mamelund og visekonsul Bjørnøy.

Generalkonsulatet spiller en nøkkelrolle i Norges samarbeid med Nordvest-Russland, og det vil merkes at den diplomatiske staben nå er halvert.

Men Havnen understreker at stillingen som fiskeriråd ved ambassaden i Moskva også er svært viktig for å kunne ivareta norske interesser overfor Russland. Derfor er det om å gjøre å fylle begge postene så snart som mulig.