Utvist Ap-politiker har reist fra Norge

Oppga falsk identitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere Ap-politiker Benyamin Ahmed, som ble utvist etter han oppga falsk identitet da han kom til Norge som asylsøker i 2002, har reist ut av landet.

- Nå har han forlatt Hamar og Norge og befinner seg i Djibouti, bekrefter hans advokat Jostein Løken til Hamar Arbeiderblad.

- Han har ønsket å være lojal til det vedtaket som ble fattet mot ham, og han reiste derfor før tidsfristen gikk ut, sier Løken.

Ifølge advokaten er ikke dette vanlig i utvisningssaker.

- Svært ofte skjer ikke dette, men for ham var det viktig å være lojal mot myndighetene, sier Løken.

Lokalpolitiker Ahmed innrømmet i 2013 at han løy om hvor han kom fra da han fikk opphold i Norge i 2002. Han kom ikke fra Somalia, slik han oppga til norske myndigheter, men fra Djibouti.

Med falsk identitet ble Ahmed en profilert lokalpolitiker i Hamar og Hedmark, der han har representert Arbeiderpartiet både i kommunestyret og på fylkestinget. Han jobbet som morsmålslærer og var en periode fylkessekretær i Hedmark AUF. Etter at han ble avslørt sa han fra seg alle politiske verv. Han ble senere dømt til fire måneders fengsel for asylløgnen.

Mistet bror på Utøya Høsten 2013 ble 39-åringen, som tidligere het Khaled Ahmed, utvist fra Norge og fratatt statsborgerskapet. Vedtaket ble anket til Utlendingsnemnda som avslo anken i januar i år.

Ahmed var på Utøya 22. juli 2011 og opplevde at Anders Behring Breivik drepte hans yngre bror, Ismail.

På grunnlag av de falske opplysningene fikk også hans to yngre brødre og foreldrene til Ahmed opphold i Norge. Norske utlendingsmyndigheter vurderer også utlendingssakene til hans gjenlevende bror og hans foreldre, skrev VG i november i fjor.

(NTB)