Terror

Utvist etter 17 år

Etter 17 års kamp fikk norske myndigheter i dag utvist Mulla Krekar. Han er nå sendt til Italia.

LANG KAMP: Etter 17 år med diverse rettssaker er nå Mulla Krekar utvist fra Norge, og sendt til Italia. Her sammen med sin forsvarer, advokat Brynjar Meling) i et av de uttallige rettsmøtene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
LANG KAMP: Etter 17 år med diverse rettssaker er nå Mulla Krekar utvist fra Norge, og sendt til Italia. Her sammen med sin forsvarer, advokat Brynjar Meling) i et av de uttallige rettsmøtene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mulla Krekar ble i dag utlevert til Italia.Najmuddin Faraj Ahmad (63), mest kjent som Mulla Krekar, tidligere geriljaleder fra den kurdiske delen av Nord-Irak, har hatt opphold i Norge siden 1991.

Krekar var en av grunnleggerne av opprørsgruppen Ansar al-Islam, og ledet fra 2001 til 2002 den sunnimuslimske salafistorganisasjonen som vil ha et nytt kalifat som skal forene alle muslimer

63-åringen kom til Norge som kvoteflyktning i 1991.

17 års strid

Siden 2003 har norske myndigheter forsøkt å få «Mulla Krekar» utvist, av hensyn til rikets sikkerhet.

Han er blant annet dømt til flere års fengselsstraff for drapstrusler. Flere norske regjeringer har de siste 17 årene forsøkt å få «Mulla Krekar» utvist fra Norge.

«Mulla Krekar» ble kurdisk geriljasoldat som 17-åring. I 1988 skal han ha blitt en del av den fundamentalistiske islamske bevegelsen i den kurdiske delen av Nord-Irak.

Han kom til Norge som kvoteflyktning i 1991. I 1994 stiftet han organisasjonen Islamsk Visjon, et trossamfunn som har blitt betegnet som et samlingssted for de mest fundamentalistiske kurderne i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer