Utvist for ulovlig sokkebruk

Foreldrene tok klesreglementet til retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den 14 år gamle jenta Toni Kay ante fred og ingen fare da hun kom på skolen med Ole Brumm-sokker på føttene. Hun hadde også på seg et jeansskjørt og en brun skjorte med rosa mønster. Skolen derimot, var ikke fornøyd med klærne, som etter deres syn var ulovlige og utviste jenta. Deretter ble hun satt i spesialklasse, skriver AP.

Rettens vei

Ettersom dette er USA gikk foreldrene rettens vei for at datteren skulle få lov til å gå med de sokkene hun ville, uten å bli satt i spesialklasse for studenter med atferdsproblemer.

Ville forby gjenger

Klesreglene kom på 90-tallet og formålet var å begrense gjengene på skolene i Napa Valley skoledistrikt, i California.

Siden den gang har elevene i distriktet kun fått lov til å kle seg i fargene blått, hvitt, grønt, gult, khaki, grått, brunt og svart.

Klær med godkjente farger kunne være laget av bomull og kordfløyel. Det var lov å gå i chinos, men denim var strengt forbudt.

Men etter at 15 studenter med foreldrene i ryggen gikk til domstolen, ble det fart på sysakene. Skoledistriktet ble saksøkt for å ha lagt bånd på ytringsfriheten. Dommer i Napa County, Raymond Guadagni var enig, i forbyr nå Redwood skole å opprettholde klesreglene mens han etterforsker saken.

FY-SOKK: Ole Brumm er fy på sokker, i alle fall i USA. Foto: Scanpix
FY-SOKK: Ole Brumm er fy på sokker, i alle fall i USA. Foto: Scanpix Vis mer

Lillesøster dårlig eksempel

Det hører med til historien at lillesøsteren til jenta med Ole Brumm-sokkene ble trukket fram som et dårlig eksempel på hvordan elevene skulle kle seg. Hun var kledd i en t-skjorte som bar budskapet «Jesus Freak»

Søstrenes mor er nå fornøyd med at jentene inn til videre kan kle seg som de vil.

- Vi er kjempefornøyde med at retten anerkjenner våre barns rettigheter til å uttrykke seg selv på skolen, sa Donnel Scott til AP.

Skolens advokat, Sally Jensen Dutcher, sier at skolen vurderer anke.