Utvist fra Kina - på vei til USA

Kina utviste natt til i dag den spiondømte kinesiske akademikeren Goa Zhan, som har permanent oppholdstillatelse i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ghao Zhan sitter på et fly til USA, opplyste en amerikansk embetsmann natt til torsdag norsk tid. Embetsmannen er med på USAs utenriksminister Colin Powells Asia-reise. Opplysningene er bekreftet av kilder på flyplassen i Beijing. Det var ventet at det ville bli en positiv utvikling i saken, som har forsuret forholdet mellom de to landene, før Powells besøk i Kina til helgen.

På et døgn har Kina har utvist to spiondømte akademikere med tilknytning til USA. Onsdag utviste onsdag Li Shaomin, en kinesisk-amerikansk akademiker, som også er dømt for spionasje. Li ble kjent skyldig i spionasje 14. juli men ble ikke idømt fengselsstraff.

Gao Zhan og en annen akademiker Qin Guangguang er, i likhet med Li, blitt anklaget for å ha samlet ulovlig informasjon for Taiwan, og begge er blitt dømt til ti års fengsel. Gao og Qin er kinesiske statsborgere med varig oppholdstillatelse i USA. Gao ba om å bli løslatt av medisinske grunner.

Uvisst

Qin har også bedt om å bli løslatt og utvist på medisinsk grunnlag, men verken den amerikanske ambassaden i Beijing eller kinesiske myndigheter ville onsdag si noe om hans muligheter for å bli satt fri.

Det er heller ikke kommet fram nye opplysninger om hva som vil skje med tre andre kinesiskamerikanere som er dømt i lignende saker.

Alle er akademikere og ble arrestert tidligere i år, da forbindelsene mellom USA og Kina nådde et foreløpig lavmål.

Den mest dramatiske enkeltepisoden skjedde 11. april, da et amerikansk spionfly kolliderte med et kinesisk jagerfly og ble tvunget til å lande på den kinesiske øya Hainan. Den amerikanske flybesetningen ble holdt tilbake i 11 dager.

Utvisningen av Li og Gao kan tyde på at Kina ønsker å løse disse sakene uten å tape ansikt før Powell kommer til Beijing lørdag.

- Ikke godt nok

Powell sa tidligere denne uken at kineserne må vise til bedre resultater når det gjelder menneskerettigheter hvis de vil tilfredsstille USA.

- Å løse bare en eller to av de mest omtalte sakene vil ikke være nok, sa Powell.

- Vi må se etter en mer grunnleggende endring i holdningen til menneskerettighetene, sa han.

Li sa før avreisen fra Beijing onsdag at han var glad for den amerikanske støtten han har fått.

En rekke land har sagt at de vil følge utviklingen i Kina med argusøyne etter at landet ble tildelt sommer-OL. Kina ble nylig tildelt de olympiske sommerlekene i 2008.

(NTB)