DØMT I 1007:  To jenter er utvist fra skolen fordi de er Hiv-smittet i byen Shymkent i Kazakhstan. I 2006 var det en sykehusskandale i byen der 118 barn og 14 kvinner ble smittet av urent blod. Her er dommer Ziyadinkhan Pirniyaz fra rettssaken mot helsearbeiderne.  REUTERS/Shamil Zhumatov
DØMT I 1007: To jenter er utvist fra skolen fordi de er Hiv-smittet i byen Shymkent i Kazakhstan. I 2006 var det en sykehusskandale i byen der 118 barn og 14 kvinner ble smittet av urent blod. Her er dommer Ziyadinkhan Pirniyaz fra rettssaken mot helsearbeiderne. REUTERS/Shamil ZhumatovVis mer

Utvist fra skolen for å være Hiv-positive

En privat skole i Kazakhstan i Sentral-Asia har utvist to jenter fordi de er Hiv-positive.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere russiske medier melder idag dette, og siterer kazakhske TV-stasjoner.

Legen gikk til rektor
De to utviste jentene gikk på en privat skole i byen Shykment, sør i Kazakhstan. Deres status som Hiv-positive ble klar da de skulle ha BCG-vaksinen. I forbindelse med vaksinasjonsprogrammet skrev jentenes foreldre et brev til skolelegen for å forklare hvorfor de to jentene ikke kunne vaksineres.

Men i stedet for å behandle dette profesjonelt og konfidensielt gikk skolelegen til skolens rektor, som så utviste de to jentene. Foreldrene ble gitt ti dager til å ta jentene ut av skolen.

De to jentene er utvist uten noen utsikter til å komme tilbake til skolen. Den lokale grenen av en frivillig institusjon som beskytter barn fra AIDS har sendt en appell til lokale myndigheter og påtalemyndigheten for å betride utvisningen.

Byens Hiv-skandale
Men fordommene mot, og angsten for Hiv-positive, er stor i Sentral-Asia. Antallet narkomane er også høyt mange steder, blant annet på grunn av billig heroin fra Afghanistan.

I 2006 var det en kjempeskandale nettopp i Shymkent da 118 barn og 14 mødre ble smittet av Hiv på byens føde- og barsel-avdelinger. Trolig var det både infisert blod, og instrumenter som ikke ble godt nok rengjort, som førte til smitten. I 2007 ble flere leger dømt for uaktsomhet i saken. De strengeste straffene var åtte år.

Det er ikke klart om de to jentene som nå er utvist fra skolen ble smittet i forbindelse med sykehus-skandalen.