Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utvist mange ganger, men politiet gjorde ingenting

Den 55 år gamle tunisieren, som er siktet for dobbeltdrap i Oslo, var flere ganger utvist fra Norge. Likevel fikk han gå i fred for politiet.

DOBBELTDRAP: En tunisier er siktet for to knivdrap i Oslo, et på Manglerud (bildet) og et på Tøyen. Til tross for at han skulle vært utvist befant han seg fremdeles i landet.
Foto: Endre Vellene / Dagbladet
DOBBELTDRAP: En tunisier er siktet for to knivdrap i Oslo, et på Manglerud (bildet) og et på Tøyen. Til tross for at han skulle vært utvist befant han seg fremdeles i landet. Foto: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen har siden han ble utnevnt som statsråd i 2013 vært tydelig på at politiet skal prioritere pågripelser og utsendelse av kriminelle.

Anundsen har snakket om dette både i det offentlige rom, på politimestermøtene og i tildelingsbrevene (instruksen fra departementet) til politiet for 2014 og 2015.

Til tross for at den nå dobbeltdrapssiktede 55 år gamle mannen fra Tunis er straffet flere ganger i Norge, og utvist flere ganger, har han fått være i fred for politiet.

Den siktede mannen ble sist utvist fra Norge i oktober 2014.

Dagbladet får bekreftet fra flere hold at 55-åringen siden 1980-tallet stort sett har hatt tilhold i Norge.

- Viktig å sende ut Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) ønsker ikke å gå inn i løpende kriminalsak. Men sier likevel følgende til Dagbladet:

- Jeg er opptatt av at politiet fortsatt skal sørge for raskest mulig utsendelse av kriminelle utlendinger. Det er god forebygging. Vi har også skjerpet straffen for dem som kommer tilbake til Norge etter utvisning. Normalstraffen er nå rundt 12 måneders fengsel, sier Anundsen.

- Er utsendelse av kriminelle utenlandske statsborgere som også er utvist fra Norge noe regjeringen mener skal prioriteres av politiet?

- Det er svært viktig å prioritere utsendelse av kriminelle utlendinger, og det har aldri vært sendt ut så mange som de to siste åra, fastslår justis- og beredskapsminister Anders Anundsen overfor Dagbladet.

Politiet ansvar Dagbladet får bekreftet at det er politidistriktene som har ansvaret for å pågripe og sende kriminelle personer som er utvist eller bortvist fra Norge. Politiets utlendingsenhet som ble opprettet i 2004 har ansvar for asyl- og utlendingssaker. Mens de lokale politidistriktene fortsatt har det formelle ansvaret for kriminelle utlendinger som er utvist fra Norge.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen har flere ganger gjort det klart at politiet skal prioritere pågripelser og utsendelse av kriminelle, har ikke Oslo-politiet klart å sende 55-åringen tilbake til Tunisia.

Dagbladet får opplyst at mannen som nå er siktet for to knivdrap i Oslo onsdag er straffedømt flere ganger, og at han skal være utvist  fra flere ganger Norge. 

- Vi prioriterer Dagbladet har stilt flere spørsmål til politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo politidistrikt — vedrørende dobbeltdrapet i Oslo onsdag, og Oslo-politiets håndtering av utvisningssaken.

På vegne av Oslo-politiet svarer visepolitimester Gro Smogeli.

- Oslo politidistrikt prioriterer signalene fra den politiske ledelse i Justis- og beredskapsdepartementet på utlendingsfeltet meget høyt. Politidistriktet har aller størst prioritet på utvising og uttransportering av kriminelle utenlandske borgere.

- Vi har fått øremerkede midler til dette, og har i inneværende år trappet opp innsatsen. Oslo politidistrikt oppnår sine måltall for utvisningssaker og uttransporteringer i år, sier Smogeli.
 
Ikke oversikt Visepolitimesteren legger vekt på at den dobbeltdrapssiktede mannen fra Tunisia ikke er utvist fordi han har begått kriminalitet i Norge.

- Det er viktig å påpeke at siktede i denne konkrete saken ikke er utvist på grunnlag av straffbare forhold, men fordi han ikke har fått oppholdstillatelse i Norge. Siktede har i flere år vært i en prosess med å påklage ulike vedtak om utvisning og avslag på søknaden om opphold, sier Smogeli.

På spørsmål om politiet i hovedstaden har oversikt over hvor mange kriminelle utlendinger som oppholder seg i Oslo-området, og som skal utvises, svarer Smogeli:

- Det er ikke mulig å svare på hvem som til enhver tid oppholder seg i Oslo.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media