Utvist, men blir

85 etiopiere, 43 eritreere, 77 somaliere og 82 irakere er utvist fra Norge. Likevel lever de i Norge. 1200 kurdere fra Nord-Irak skal også sendes hjem. Problemet er at det er umulig å sende asylsøkere tilbake til den kurdiske delen av Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avdelingsdirektør Paula Tolonen i asylavdelingen i UDI bekrefter at politiet og UDI har 287 personer i sine register. Personer som er utvist fra Norge, men som fortsatt bor og lever i landet.

- Disse personene er bestemt utvist. Det kan være flere årsaker til at det ikke har vært mulig å få sendt dem ut av Norge, sier Paula Tolonen.

Uønsket samarbeid

Ifølge UDI skyldes problemet med at utviste likevel blir i Norge, at asylsøkernes hjemland ikke har ønsket å samarbeide med norske myndigheter.

- Asylsøkere har også skapt praktiske problemer ved at de ikke samarbeider. Flere oppgir falsk identitet og hevder at de kommer fra andre land enn de egentlig gjør, sier Tolonen.

Ved siden av de 287 uønskede asylsøkerne, kom det om lag 2000 kurdere fra Nord-Irak til Norge i 1999. De fleste av dem var ifølge UDI ikke kvalifisert til å få opphold i Norge. Likevel fikk kurderne en midlertidig oppholdstillatelse på et år.

Fortsatt skal cirka 1200 av kurderne oppholde seg i Norge.

Ifølge Paula Tolonen i UDI er det praktiske hindringer som har ført til at de 287 eritreerne, etiopierne, somalierne og irakerne fortsatt lever i Norge, og ikke er bortvist fra landet.

- Det har vært og er praktisk vanskelig å få sendt noen av de utviste ut, sier avdelingsdirektør Tolonen.

Arbeidstillatelse

UDI har tidligere gjort det klart at personer som har fått endelig avslag på sine asylsøknader ikke har rett til ytelser fra sosialen, trygdeutbetalinger, norskundervisning, bostøtte eller tilbud fra A-etat.

- Mange av dem som er utvist, men likevel er i Norge, har fått midlertidig arbeidstillatelse, sier Tolonen.

Ved siden av de 82 irakerne som endelig er besluttet utvist, men som fortsatt bor i Norge, har UDI om lag 1200 kurdere fra Nord-Irak som skal utvises.

- Av de 2000 kurderne fra Nord-Irak som kom til Norge i 1999, bor fortsatt 1200 i Norge. Noen av dem har fått endelig nei på sine søknader, andre kan ha fått omgjort avslaget og mange venter på en endelig avgjørelse, sier Tolonen.

Problematisk

- Hvorfor blir de utviste likevel værende i Norge?

- Både til Irak og noen av de andre landene er det problematisk å sende tilbake folk. Til Nord-Irak må vi eventuelt transportere de utviste gjennom Tyrkia og Syria. Disse landene har heller ikke vært spesielt samarbeidsvillige, sier avdelingsdirektør Paula Tolonen.

Resten av de om lag 2000 kurderne fra Nord-Irak - cirka 800 - vet norske myndigheter i dag ikke hvor er.

- Noen har nok reist hjem. Andre kan ha reist videre til andre land. Det vet vi rett og slett ikke. Asylsøkerne er ikke pliktige til å fortelle hvor de reiser videre, sier Paula Tolonen.