Utvist nordmann er Russlands-ekspert

Den ene av de to norske diplomatene som ble utvist i dag, Rune Castberg, er en av Norges fremste Russlands-eksperter. Det blir et tap for forskningen og for ham personlig dersom han blir utvist på livstid, sier direktør Willy Østreng ved Fridtjof Nansens Institutt (FNI) til NTB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inntil han ble utnevnt til fiskeriråd ved den norske ambassaden i Moskva i desember 1996, var Rune Castberg forsker ved FNI med de russiske nordområdene som spesialfelt.

  Castberg forfattet flere større rapporter om Murmansk-regionen. Han besøkte området ofte. Castberg, opprinnelig fra Kristiansand, snakker flytende russisk og har meget gode kunnskaper om russisk og sovjetisk historie.

Høy stjerne

-Castberg har en høy stjerne som Russland-kjenner. Det blir definitivt et tap for ham personlig, men også for Russlands-forskningen i Norge om han blir erklært uønsket i Russland, sier Østreng i en kommentar til utvisningen.

  Men siden Castberg ikke var karrierediplomat, vil ikke utvisningen bety at Russlands-ekspertisen i Utenriksdepartementet bli varig rammet, ifølge Østreng. Castberg ble i desember 1996 utnevnt til fiskeriråd for en periode av inntil to år.

  -Det kan også ha vært en bakenforliggende vurdering at man ikke ønsket å kappe armen av UDs Russlands-ekspertise, mener Østreng.

Beslaglagt

Castberg fikk i 1993 beslaglagt en pc med disketter og annet forskningsmateriale på flyplassen i Murmansk etter et opphold i Arkhangelsk. Materialet ble beslaglagt i henhold til en KGB-instruks fra før Sovjetunionens fall.

  Castberg arbeidet på den tiden blant annet med å utvikle Barents-samarbeidet for det norske utenriksdepartementet.

  Saken ble senere løst etter at daværende utenriksminister Johan Jørgen Holst hadde engasjert seg, og Castberg fikk materialet tilbake med unntak av enkelte filer som var slettet fra pc-en.

  -Materialet hadde Castberg fått helt åpent i Murmansk. Problemet var at dokumentene ikke var utstyrt med det offisielle stemplet som krevdes for å kunne ta dem ut av landet, sier Østreng.

(NTB)