FORTSATT I NORGE:  To måneder etter at ventemottaket på Lier (bildet) og Fagerlie ble påtent, har kun 16 av de 250 beboerne forlatt landet. Foto: Torbjørn Grønning
FORTSATT I NORGE: To måneder etter at ventemottaket på Lier (bildet) og Fagerlie ble påtent, har kun 16 av de 250 beboerne forlatt landet. Foto: Torbjørn GrønningVis mer

Utviste asylsøkere fortsatt i Norge

Kun 16 av de 250 beboerne har forlatt landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||To måneder etter at ventemottakene på Lier og Fagerli ble påtent og totalskadd, har kun 16 av de 250 beboerne forlatt landet.

De to statlige ventemottakene Lier utenfor Drammen og Fagerli i Nannestad ble påtent og totalskadd den 6. og 7. juli etter opptøyer blant asylsøkere med endelig avslag på asylsøknadene.

Etter opptøyene sa statssekretær Pål K. Lønseth (Ap) i Justisdepartementet at de 250 beboerne alle skulle hjem, men to måneder senere er ni av ti av de avviste asylsøkerne fortsatt i Norge, skriver Aftenposten.

Kun fire er sendt ut av landet med tvang. To av dem ble sendt til Irak i forrige uke. Ytterligere tolv personer har frivillig fra Norge, mens én person sitter i fengsel.

Resten av de tidligere beboerne, rundt 230 personer med endelig avslag, er flyttet til andre mottak.

Årsaken til at de fortsatt er i landet, er at deres identitet er uklar, eller at Norge ikke har returavtale med deres hjemland.

Ventemottakene ble vedtatt opprettet i 2005 - mot Frps stemmer. Mottakene skulle være et frivillig og verdig tilbud til asylsøkere uten lovlig opphold fram til de forlater Norge. Nå er mottakene historie og det utredes nå i stedet å opprette retursentre hvor folk ikke blir boende like lenge.

(NTB)