Utviste asylsøkere kastet ut av mottak i Kabul

- Veldig vanskelig situasjon nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere av de afghanske asylsøkerne som er tvangsreturnert fra Norge, ble mandag kastet ut av flyktningmottaket i Kabul. Nå vet de ikke hvor de skal gjøre av seg.

- Dette er en veldig vanskelig situasjon for oss nå. Men hva kan vi gjøre, sier Amin Mohd Senatorzade på telefon fra Kabul til Klassekampen.

Senatorzade var med i gruppa som koordinerte asylmarsjen i Norge. Han sier at de 20 fra asylmarsjen som ble deportert til Afghanistan, holder sammen.

De har også kontakt med andre på mottaket til IOM (International Organization for Migration) som er sendt tilbake fra Norge. Ifølge Senatorzade er det til sammen over 50 som er kommet fra Norge.

Senatorzade sier de ikke vet hvor de skal dra, men at flere av dem vurderer å prøve å komme seg til Pakistan eller Iran. De mangler imidlertid pass eller andre reisedokumenter, og har bare et dokument der det står at de er utvist fra Norge.
Utrygg hjemprovins
Senatorzade sier at IOM har tilbudt seg å betale for transport til hjemstedene deres, men de fleste av dem kommer fra Ghazni-provinsen, der sikkerhetssituasjonen er svært farlig.

- Alle bortsett fra fem eller seks kommer fra Ghazni-provinsen, og dit kan vi ikke reise. En av guttene spurte om noen av IOM-folkene om de kunne følge oss dit. De sa de ikke kunne det fordi det var for farlig, sier han.

Senatorzade kommer selv fra en liten landsby i Ghazni som han forlot da han var tolv år gammel. Han har ikke vært i Afghanistan siden.

Hovedveien til landsbyen hans går gjennom Qarabagh. Det er den samme veien der Taliban bortførte 23 sørkoreanere. Det er også den siste tiden meldt om sammenstøt mellom lokale politistyrker og Taliban i det samme området.

Senatorzades nærmeste slektninger, hans mor og far, bor i Pakistan, men han vet ikke om han vil slippe inn, eller om han blir sendt tilbake hvis han greier å ta seg til grensa.


Regjeringen bestemmer
Senatorzade sier at UNHCR-representanter har fortalt ham at det ikke er de som bestemmer hva som er trygge eller utrygge områder i Afghanistan. Lista settes opp av den afghanske regjeringen.

Ghazni-provinsen kontrolleres av krigsherren Mohammed Karim Khalili, som også er visepresident i den afghanske regjeringen.

Zahir Athari, som er talsmann for den afghanske flyktningkomiteen i Norge, sier det er oppsiktsvekkende dersom UNHCR blir instruert av den afghanske regjeringen når de setter opp listene over hvilke steder som er trygge eller utrygge. Dermed er folk som Khalili med på å bestemme, og de er interessert i at områdene de har kontroll over, framstår som trygge, ifølge Athari.

Senatorzade forteller også at de er blitt tilbudt 1000 dollar hver for å starte opp butikk i Kabul, men at de har avvist tilbudet fordi de føler at det ikke er trygt.

(NTB)

AKSJONERTE: Mange av afghanerne som demonstrerte utenfor Stortinget i juni, er nå sendt til Afghanistan.