Flyktningkrisa fortsetter:

- Uutholdelig: Skrekkfunn for dykkere like utenfor land

Dykkere fra den italienske kystvakta kommer aldri til å glemme synet som møtte dem like utenfor den italienske øya Lampedusas kyst i forrige uke.

GRUSOMT SYN: Like utenfor den italienske øya Lampedusa gikk en båt med rundt 50 mennesker ned. Kort tid etter fant dykkere en rekke døde mennesker, deriblant en mor som holdt rundt sin åtte måneder gamle baby da de druknet. Foto/video: Guardia Costiera / Afp / Scanpix / Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«»Den italienske kystvakta har sett og opplevd mye elendighet på Middelhavet siden 2012: Gang på gang har de måttet hente opp druknede personer, som har dødd i overfylte båter eller fordi båtene har gått ned.

KRITISK: Kystvakta klarte å redde 22 av de rundt 50 menneskene som var om bord. Foto: Guardia Costiera / Afp / Scanpix
KRITISK: Kystvakta klarte å redde 22 av de rundt 50 menneskene som var om bord. Foto: Guardia Costiera / Afp / Scanpix Vis mer

Sjefen for Kystvaktas dykkere, Rodolfo Raiteri, er én av dem. Men synet som møtte ham og kollegene i forrige uke har satt seg i minnet.

- Synet av babyen var uutholdelig, et stikk i hjertet. Du kan aldri være forberedt for noe så voldsomt som det, sier Raiteri til La Repubblica, skriver The Local.

MANGE DØDE: Minst 28 personer druknet like utenfor Lampedusas kyst. Foto: Guardia Costiera / Afp / Scanpix
MANGE DØDE: Minst 28 personer druknet like utenfor Lampedusas kyst. Foto: Guardia Costiera / Afp / Scanpix Vis mer

- Mennesker, ikke «migranter»

Dårlig vær gjorde at dykkerne ikke klarte å redde alle, deriblant åtte barn og en annen gravid kvinne.

- Vi gjorde alt vi kunne for å redde alle. Vi kunne ha gitt opp tidligere, men vi nektet å avslutte søket. Vi ønsket å gi disse menneskene verdigheten tilbake. Mennesker. Ikke «migranter», sier Raiteri.

Sjøl har kystvakt-sjefen en datter på to år. Han forteller at øyeblikket der han og teamet oppdaget mora og babyen på sjøbunnen, så «rant tårene i øynene våre».

- Å se den lille kroppen ligge på bunnen like ved det som sannsynligvis var hans mor … Det var som et slag i magen, sier han og fortsetter:

- Måten de to lå så nær hverandre, og måten moras armer var … Det fikk oss til å tenke at hun må ha holdt babyen nært inntil seg helt til slutten, sier han.

Åtte barn druknet

Raiteris team var ute på oppdrag for å se om det fremdeles var ofre igjen i vannet etter en ulykke der en overfylt båt med flyktninger gikk ned den 7. oktober i vannet.

Mens dykkerne var ute på jobb, kantret en liten, men overfylt båt ned like utenfor den italienske øya Lampedusa

Kystvakta klarte å redde 22 av de rundt 50 menneskene som var om bord. Tretten kvinner, flere av dem gravide, ble reddet, ifølge The Local.

Salvatore Vella leder etterforskningen av forliset. Han forteller at dykkerne gjorde en heltemodig innsats, ifølge The Guardian.

- Dykkerne gjorde alt de kunne for å redde menneskene. Nå gjør de alt for å hente opp de døde, sånn at vi kan returnere dem til deres kjære, sier han.

Italia er rystet over forliset. Spesielt siden det var så mange barn som druknet i forliset. De døde menneskene ble funnet på bunnen, 60 meter ned fra vannoverflaten, melder The Guardian.

Over tusen druknet

Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) sier til den italienske avisa Corriere della Sera at de tror de har fått tak i babyens tante. Hun hadde vært på båten sammen med sine to søstre og deres barn. Hun har allerede identifisert en søster og en nevø blant de døde, sier kvinnen ved navn Aminata. Hun kommer fra Elfenbenskysten.

Antallet mennesker som klarer å komme seg over Middelhavet fra Nord-Afrika og til Italia har gått ned med 13 prosent siden i fjor. Ifølge IOM, har 79 350 personer ankommet Europa over Middelhavet hittil i år.

Det betyr ikke at folk har sluttet å sette seg i overfylte båter med mål Europa: Minst 1077 personer har druknet hittil i år, ifølge IOM. Tallet på antall druknede har gått opp de siste ukene, melder organisasjonen.

Tirsdag denne uka hjalp den italienske kystvakta en båt som hadde 180 mennesker om bord, mens maltesiske myndigheter assisterte en annen, som huset 75 mennesker.

Den norskeide båten Ocean Viking har også 176 personer om bord, ifølge The Guardian. Disse menneskene reddet de fra å drukne rundt 48 kilometer utenfor Libyas kyst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer