Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UV-rekord i mai - varsel om fortsatt svært høy stråling

Det har aldri før blitt målt så mye UV-stråling for mai måned som i år. Mandag og tirsdag er det meldt om fortsatt sterk stråling. 

SILD I TØNNE: 31. mai ble det målt hele 28,8 grader i Oslo, og titusenvis av mennesker brukte dagen sin på Sørenga. Det var likevel noe de savnet. Video: Ingrid Cogorno Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke hull i ozonlaget, men mye sol som har sørget for at det nå er høy forekomst av UV-stråler, ifølge NRK.

- Det har aldri før blitt målt så mye UV-stråling for mai måned. Dette gjelder for hele Sør-Norge og opp til Trøndelag, sier Lill Tove Nilsen, forsker på UV-stråling, ved Statens strålevern.

Sola skinner ufortrødent videre, og dermed fortsetter også strålingen. Varselet på Yr.no er sterk eller svært høy stråling i det meste av Sør-Norge. Onsdag bedrer det seg noe, men det er likevel all grunn til å smøre eller dekke seg til. En siesta i skyggen midt på dagen kan også gjøre susen, særlig for barna.

SØRENGA: Det populære badestedet Sørenga ble stengt etter at det ble kjent at rundt 50.000 liter fyringsolje hadde lekket ut i Alnaelva. Lørdag åpnet kommunen opp for bading igjen. Video: Emilie Rydning Vis mer

- Små barn har tynn hud og dermed et stort behov for å beskytte huden skikkelig, sier seksjonsoverlege Hallvard Reigstad ved barneavdelingen på Haukeland universitetssjukehus til kanalen.

Han sier situasjonen oppleves som ekstrem. Barn som utsettes for sterkt sollys kan få solskader på lang sikt.

- Mye tyder på at både total eksponering for kraftig sollys og gjentatte solskader fører til hudkreft, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media