Uvær: - 12 meter høye bølger

Restene av den tropiske stormen «Sally» har truffet Nord-Norge.

BARE BEGYNNELSEN: Allerede søndag blåste det kraftig langs Nordlandskysten. Nå har Meteorologisk institutt valgt å oppjustere farevarselet fra gult til oransje. Video: Frode Johansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er et hav av farevarsler. Det er mange værfenomener å holde styr på det neste døgnet, sier statsmeteorolog Charalampos Sarchosidis til Dagbladet.

I Nordland og Troms er det sendt ut gult farevarsel for både kraftige vindkast og mye regn. Når det gjelder vindkast, har Meteorologisk institutt valgt å oppjustere farevarselet fra gult til oransje.

- Det blåser allerede storm i Nordland, det er liten storm på kysten. I ettermiddag vil det blåse enda mer. I Lofoten og Vesterålen er det ventet full storm.

Meteorologen forklarer at det i Lofoten, Ofoten, Vesterålen og Nord-Salten er ventet vindkast på 30-35 meter per sekund inn mot land. I tillegg skal det regne mye.

- I Troms er det ventet 40-70 millimeter regn og opp mot 100 millimeter i Nordland. Det vurderes om farevarselet skal oppjusteres i løpet av dagen, sier Sarchosidis.

<strong>VENTET MYE REGN:</strong> Her fra fylkesvei 17 ved Åselibrua øst for Bodø. Foto: Vegvesenet
VENTET MYE REGN: Her fra fylkesvei 17 ved Åselibrua øst for Bodø. Foto: Vegvesenet Vis mer

Kansellerer ferjer

Statsmeteorologen forteller at vindkastene og regnet bidrar til høy vannstand langs kysten av Finnmark og inn mot nordlige deler av Nordland.

- Det er veldig høye bølger på kysten av Nord-Norge. Det er 10 meter høye bølger nord i Nordland, og opp mot 12 meter høye bølger i Lofoten.

Dette betyr at store deler av båttrafikken kanselleres. Ifølge NRK er det bare to ferjer som går. Det er Bognes-Skarberget og Drag-Kjøpsvik.

- Vi har fått mange telefoner fra folk som lurer på om de skal kansellere båtturer, sier meteorologen.

Her er oppfordringen klar:

- Man må ikke være ute på båt i dag!

NVE har sendt ut gult farevarsel på flom og jordskred.

- Hva er bekymringene med vær som dette?

- Det er om folk oppholder seg langs kysten eller i vannkanten. Man må ikke være ute i båt i dag. Det er vindkrefter og det blir sterkere i løpet av dagen. Inn over land kan trær velte og gjenstander kan fly avgårde. Man må sikre løse gjenstander, sier Sarchosidis.

- Ikke høst ennå

Politiet i Nordland oppfordrer til å sikre løse gjenstander rundt hus og i hage så fort som mulig.

- Allerede godt med vær ute, og verre skal det bli. Sterk vind kan også føre til at bruer og veistrekninger kan bli stengt på kort varsel, skriver politiet på Twitter.

Klokka 09.20 fikk politiet melding om at en buss blåste av veien i Meløy. Ingen ble skadd.

Meteorolog Charalampos Sarchosidis sier at han likevel ikke bare har dårlige nyheter å komme med. I Tafjord i Møre og Romsdal var det mandag morgen 20 varmegrader.

- Det er fortsatt mulighet for sommertemperaturer Østafjells og i Sør-Norge. I Sør-Norge blir det regn fra onsdag kveld. Men det er kanskje like greit siden det er skogbrannfare der, sier han.

Meteorologen understreker at temperaturene vil synke, men at det ikke er høstvær helt ennå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer