Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uvær i Sør-Norge truer liv og helse

Ekstremværet «Tor» treffer større områder enn antatt.

TOR: Området som blir truffet av ekstremværet Tor er større enn tidligere antatt. Det varsles sterk sorm eller orkan fra Rogaland til Nord-Trøndelag. Det stiplete området viser hvor det også vil være så mye vind at det kan være fare for liv og helse. Grafikk: Meterologisk institutt
TOR: Området som blir truffet av ekstremværet Tor er større enn tidligere antatt. Det varsles sterk sorm eller orkan fra Rogaland til Nord-Trøndelag. Det stiplete området viser hvor det også vil være så mye vind at det kan være fare for liv og helse. Grafikk: Meterologisk institutt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Uværet som ble varslet i går er like kraftig som fryktet og treffer et større område enn først antatt. Dermed har Meterologisk institutt utstedet et ekstremværvarsel og gått til det de kaller «fase B».

Det betyr at været vil kunne utgjøre fare for liv og helse.

Meterologene har også gitt uværet som vil treffe norskekysten i morgen ettermiddag navnet «Tor».

Prognosene for uværets bane er nå justert og Tor vil treffe noe lenger sør enn først beregnet.

- I går gikk lavtrykksbanen lenger lenger ut til havs. Prognosen har endret seg til det verre. Det er ikke tvil om at dette er godt innenfor det vi karakteriserer som «ekstremvær», sier statsmeteorolog Geir Otter Fagerlid til Dagbladet.

Farlig Nå ser det ut som om de nordligste delene av Rogaland også vil bli rammet av ekstremvær. Vindkastene inn mot land varsles til å være på 35 til 55 sekund-meter. Grensen for orkan går ved 32 sekund-meter og i Beauforts værskala beskrives konsekvensene slik: 

«Kraftig skade på vegetasjon og konstruksjoner. Vrakrester og gjenstander som ikke er sikret vil bli kastet rundt i lufta.»

UVÆR: Her er det ekstremværet "Ole" som treffer Bodø i tidligere i år. Hvis helgens vær blir så ille som mererologene frykter må vi tilbake til Dagmar i 2011 for å finne et kraftigere ekstremvær. Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix
UVÆR: Her er det ekstremværet "Ole" som treffer Bodø i tidligere i år. Hvis helgens vær blir så ille som mererologene frykter må vi tilbake til Dagmar i 2011 for å finne et kraftigere ekstremvær. Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Det vil være farlig å bevege seg utendørs, ikke fordi vinden vil ta deg, men mest fordi takstein, trær eller løse gjenstander kan komme fykende. Med slike vindstyrker er det også stor fare for strømbrudd. Det kan være lurt å tenke på alternativ oppvarming, sier Fagerlid.

Han sier at han som meteorolog er litt forsiktig med å varsle konsekvenser.

- Men med den vindstyrken vi ser ut til å få vil ferjer, bruer fjelloverganger og tog få problemer. Jeg er bekymret for ettermiddagsrushet på vestklandet sør for Stad. Jeg hadde vurdert å dra tidlig hjem i morgen, eller sitte på jobben til uværet er over, sier han.

Også innlandet Uværet ventes nå å bygge seg opp i området ved Shetland tidlig i morgen. På ettermiddagen er det ventet at det vil treffe kysten av Norge.  Uværets bane er fortsatt noe usikker, men det er ventet full storm fra Rogaland til Nord-Trøndelag. Store deler av dette området må også forberede seg på orkan, men Meterologisk institutt er fortsatt litt usikkre på akkurat hvor orkanen vil treffe hardest.

Det varsles også kraftig vind god opp i orkan styrke i Buskerud, Oppland og Hedmark.

- Plutselig går lavtrykket litt lenger nord igjen. Vi går bredt ut og beklager heller i ettertid.

I går ble det også varslet om mulig ekstremvær i Nordland, men det er ikke lenger tilfelle.

På nivå med «Dagmar» Romjula 2011 ble Vestlandet og Trøndelag rammet av uværet «Dagmar». Fagerlid sier at morgendagens orkan vil kunne bli på nivå med denne.

Dagmar førte til omfattende skader på hus og hjem. Rundt en million mennesker ble strømløse og 728 basestasjoner for mobiltelefoni ble satt ut av drift. Skadene ble beregnet til 1,4 milliarder kroner.

Dagbladet kommer med mer

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media