Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uvær i vente i Sør-Norge

Full storm og store snømengder er ventet på Vestlandet. Helikoptertrafikken til og fra Nordsjøen er rammet.

STORM: Fra tirsdag til onsdag blir det storm og mye snø i Sør-Norge. I fjellet kan det derfor bli vanskelige kjøreforhold. Her fra riksvei 7 ved Fagerheim Fjellstugu på Hardangervidda. Arkivfoto: Ørn Borgen / NTB scanpix
STORM: Fra tirsdag til onsdag blir det storm og mye snø i Sør-Norge. I fjellet kan det derfor bli vanskelige kjøreforhold. Her fra riksvei 7 ved Fagerheim Fjellstugu på Hardangervidda. Arkivfoto: Ørn Borgen / NTB scanpix Vis mer

Det ventes kraftig vind over store deler av landet det neste døgnet, ifølge meteorologene. Mest vil det blåse i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane, hvor det ventes full storm ved kysten tirsdag ettermiddag.

På Vestlandet oppfordres folk til å binde fast løse gjenstander. Meteorologene advarer også om at uværet kan påvirke trafikken og at trær kan blåse ned.

Det er på Vestlandet og i Trøndelag at uværet vil merkes best.

Nordsjøen rammes

Ifølge Bergensavisen er alle helikopteravganger fra Florø og Bergen til og fra Nordsjøen stoppet. I Stavanger gikk siste helikopter klokka 13.30, og de fleste avgangene resten av dagen er avlyst. Fra Kristiansund går helikoptrene foreløpig som normalt.

I Bergen er det ventet rundt 50 millimeter regn fra tirsdag morgen til onsdag morgen, opplyser meteorolog Isak Slettebø ved StormGeo til Bergens Tidende.

SNØSKRED: Et massivt snøskred i Colorado i USA etterlot seg utrolig nok ingen skadde. Video: CNN Vis mer

Snøskredvarsel

Den kraftige vinden fører også til at det er utstedt farevarsel på nest høyeste nivå – oransje – for snøskred flere steder på Vestlandet. Faren for snøskred er betydelig i både Trollheimen, Romsdal, Sunnmøre, Indre Fjordane, Indre Sogn, Voss, Hardanger og i Heiane i Sunnhordland, ifølge varsom.no.

Meteorolog Kristin Sæther ved Vervarslinga på Vestlandet ber folk holde seg innendørs om de ikke har helt nødvendige ærend.

- Det er kraftig nok vind til at greiner kan knekke, og vi venter store utfordringer i trafikken med snøfokk i tillegg til kraftig vind, sier hun til NRK.

Norled har måttet innstille både nordgående og sørgående hurtigbåt mellom Selje og Bergen, mens fergesambandet mellom Haldorsnes og Daløy i Sogn og Fjordane er innstilt etter avgangen 15.30 fra Daløy.

SNØSTORM: Ingrid Rothli Hansen og kjæresten er værfast i Abisko i Sverige. Video: Ingrid Rothli Hansen. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Stengte fjelloverganger

Flere fjelloverganger både i Sør-Norge og Nord-Norge kan bli stengt tirsdag på grunn av uværet. Tirsdag ettermiddag er riksvei 15 over Strynefjellet og riksvei 13 over Vikafjellet stengt, mens det er kolonnekjøring over europavei 134 Haukelifjell. På riksvei 7 over Hardangervidda og riksvei 52 Hemsedalsfjellet kan det innføres kolonnekjøring på kort varsel.

Fylkesvei 27 over Venabygdsfjellet kan også bli stengt på kort varsel.

I Nord-Norge er europavei 69 Skarsvåg – Nordkapp, fylkesvei 890 Kongsfjordfjellet og fylkesvei 98 Ifjordfjellet stengt på grunn av uvær. På fylkesvei 888 mellom Bekkarfjord og Hopseidet og fylkesvei 891 Båtsfjordfjellet er det innført kolonnekjøring, mens europavei 6 over Kvænangsfjellet kan bli stengt på kort varsel.

SNØSTROM: 50 biler kolliderte sammen i en massekrasj på Interstate 80, opplyser lokale myndigheter. I krasjen var det både vogntog og personbiler. Bilder fra AP. Vis mer

Mye snø

I fjellene i Sør-Norge kan det blåse opp mot liten storm tirsdag ettermiddag. Det er også sendt ut gult farevarsel for fjellene i sør på grunn av store snømengder. Her ventes det mellom 20 og 40 centimeter snø mellom tirsdag ettermiddag og onsdag formiddag. I tillegg blir det kraftig vind og snøfokk, som gir vanskelige kjøreforhold, ifølge meteorologene.

Det er også sendt ut gult farevarsel på grunn av sterk vind langs hele kysten i Agder, Telemark og rundt Oslofjorden.

Full storm også i Nord-Norge

Vinden beveger seg etter hvert også nordover, og fra tirsdag kveld ventes det kraftig vind i Nordland, Troms og Vest-Finnmark.

- Lokalt kan det bli vindkast på 27 meter per sekund, tvitrer meteorologene.