Uvær og kolonne­kjøring over fjellet. Buss kjørte inn i snøras

- Kjør Filefjell eller Haukeli. Mye stengt og kolonnekjøring i fjellet i Sør-Norge i dag.

En buss med 30 personer ombord fikk stopp da forhjulene traff et stort snøras over fylkesvei 15 over Strynefjellet i natt.

- En dramatisk situasjon. Det gikk bra med alle i bussen, beskriver trafikkoperatør Ketil Molvær i Vegtrafikksentralen vest overfor Dagbladet.

I dag er veien over Strynefjellet stengt på grunn av overhengende rasfare. Et bredt snøområde ved Napefonni øst for rasområdet natt til lørdag skal sprenges ned i løpet av formiddagen.

- Det var Møre-ekspressen østfra i retning Stryn som traff raset i den blokkerte veien rundt midnatt. Sjåføren fikk stoppet bussen da forhjulene var i raskanten, og han fikk selv varslet om situasjonen, sier operasjonsleder Lars Geitle i Vest politidistrikt til Dagbladet.

30 meter bredt

I natt beskrev politiet rast som 30 - 40 meter bredt og en til halvannen meter høyt.

I dagslys har Vegtrafikksentralen gått ned til ca. en meters høyde og 25-30 meter i bredde.

- Brøytemannskaper var raskt på rasstedet, og bussen kom seg etterhvert videre til Stryn. I løpet av fredagen sto to vogntog fast på veien over Strynefjellet, sier politiets operasjonsleder.

Raset i natt gikk på vestsiden av de tre tunnelene over Strynefjellet. De truende snøskavlene som skal sprenges ned i formiddag, ligger også vest, tettere opp mot tunnelene.

Her er oversikten

Her er oversikten over fjellovergangene i formiddag med flere kolonnekjøringer og stengte veier.

Og her kan du klikke deg inn på Vegvesenets kart for hele landet for å sjekke strekninger du lurer på.

Filefjell eller Haukeli

Trafikkoperatøren i Vegtrafikksentralen vest har to klare anbefalinger til sjåfører som skal ta seg mellom øst og vest de første timene:

- Kjør E16 Filefjell eller E134 Haukeli. Der er det fri ferdsel, men vær forberedt på dårlig sikt, sier trafikkoperatør Ketil Molvær.

Han regner med at veien over Strynefjellet blir åpnet igjen utpå dagen etter sprengning og brøyting.

Fagfolk har foreløpig beregnet å være ferdig med den jobben klokka 13.