Uvær stenger veier over hele Norge

Uværet i romjulen fortsetter flere steder i Norge. Sterk vind og mye snø sørger for stengte veier i Nord-Norge, mens på Vestlandet er det store vannmasser som skaper problemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vegtrafikksentralen oppfordrer folk i de nordligste fylkene til å holde seg hjemme hvis det ikke er absolutt nødvendig å dra ut. Kjøreforholdene er svært vanskelige med snø- og isdekke på veiene.

Lørdag formiddag var det Nordland som er hardest rammet, men ifølge værvarsler skal uværet gå nordover, og øke på i styrke. På ettermiddagen ser det ut til at det er Vest-Finnmark som skal få det verste været, opplyser Vegtrafikksentralen.

Mange stengte veier E6 i Nordland mellom Mosjøen og Mo i Rana er stengt på grunn av sterk vind. Vegtrafikksentralen anbefaler personbiler å bruke omkjøring via fylkesvei 241.

Også fergestrekningene Bognes-Skarberget, Kilboghavn-Jektvik og Bodø-Moskenes er stengt av samme årsak. Samtidig er E6 over Saltfjellet stengt, og det er kolonnekjøring på E10 ved Bjørnfjell ved Narvik. Kolonnekjøring er det også over E69 Skarsvåg-Nordkapp.

Men det er ikke bare i Nord-Norge det er stengte veier. I Hedmark og i Oppland er fylkesvei 27 over Venabygdsfjellet stengt på grunn av uvær. Det advares mot økende snøskredfare i disse områdene.

I Telemark og Buskerud advares det mot svært vanskelige kjøreforhold med snø- og isdekke på veiene.

I Sogn og Fjordane er fylkesvei 53 på strekningen Årdal-Tyin stengt på grunn av rasfare, og fylkesvei 13 Gaularfjell er stengt på grunn av uværet. Riksvei 13 Vikafjellet er stengt på grunn av snøras.

Flomvarsel Fredag sendte NVE ut flomvarsel for Vestlandet og i Agder-fylkene. Det er ventet store nedbørsmengder i løpet av helgen, og kombinert med snøsmelting på grunn av mildværet i området frykter NVE for lokale oversvømmelser og jordskred.

Det er fare for lokale oversvømmelser som følge av is og snø som delvis tetter rør, sluk og andre avløpsveier. Folk i Kristiansand har allerede fått føle dette på kroppen. Natt til lørdag måtte politiet sperre av E39 i Hannevika på grunn av oversvømte veier, skriver Fædrelandsvennen.

Både i Lofoten og i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane er det ventet å blåse opp til full storm i løpet av lørdag kveld.

Lofoten opplevde for øvrig et strømbrudd mellom halv tolv og en drøy time framover. Strømmen var først borte en halvtime og deretter svært ustabil. Dette rammet over 15.000 kunder, men ved 13-tiden var strømforsyningen stabil igjen.
(NTB)