Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uvær stenger veier

Kraftig vind og snøvær har ført til en rekke stengte veier i Finnmark torsdag kveld. Tidlig fredag morgen herjet uværet fortsatt.

SNØ: Her fra E6 ved Grandvikbakken fredag morgen. Foto: Statens vegvesen
SNØ: Her fra E6 ved Grandvikbakken fredag morgen. Foto: Statens vegvesen Vis mer

Over 30 veier og strekninger er stengt i Finnmark og Troms på grunn av vanskelige kjøreforhold, fare for ras og uvær, ifølge Statens Vegvesen.

- Veldig mye er stengt i Finnmark. Det er bare i indre Finnmark som det ikke er noe særlig stengt, sier trafikkoperatør Synøve Lukass til Dagbladet.

Torsdag kveld skrev NRK at en rekke bygder og byer langs kysten av Finnmark var isolert på grunn av uværet. Rett før klokka 05 fredag morgen forteller Lukass at det fortsatt er noen isolerte områder.

Snøen legger seg fort

- Forventer dere problemer i trafikken på morgenkvisten?

- Det er mange som ikke kommer seg på jobb eller til avtaler på grunn av dette, sier hun. Det er veldig dårlige forhold i Øst-Finnmark, spesielt nå på nattmorgenen. Snøen legger seg veldig fort etter brøytebilen når den kjører.

I natt har det vært en del biler som har stått fast på veiene, forteller hun.

- Jeg tror alle har kommet seg videre nå.

Trafikkoperatøren oppfordrer bilister til å sjekke først om det er åpent dit de skal.

- Og sjekk både føre og værvarsler. Hvis det er fare for at veien kan bli stengt, ta med mat, drikke og varme klær i bilen og vær forberedt på at ting kan skje på kort varsel.

Operasjonsleder Torfinn Halvari ved politiet i Finnmark forteller at det ikke er så mange steder som er isolert, men bekrefter at mange veier er stengt.

- Vi har hatt en del utforkjøringer og fastkjøringer, og en del brøytebiler som har stått fast i grøfta. Det har ført til problemer med å komme fram for politibiler og ambulanse. Det har løst seg, sier han til Dagbladet.

Buss kjørte av veien

Politiet i Finnmark måtte i natt stabilisere en buss med 16 personer om bord som kjørte av veien og ble liggende på siden i en bratt skrent i Lahpojavri i Kautokeino.

Politiet varslet om ulykken klokka 2.39 natt til fredag. Bussen er utenlandsk og kjørte av veien i et svært krevende vær i Finnmark med kraftig vind, ned mot ti kuldegrader og snøfokk.

- Alle om bord er evakuert, tatt over i en annen buss. Viking vil sørge for at bussen kommer seg på veien, meldte politiet klokka 3.11.

Politiet meldte først at bussen måtte sikres før den kunne evakueres.

- Bussen ligger i en helling på omtrent 45 grader. Passasjerene inni tør ikke gå ut, men forsøker selv å stabilisere kjøretøyet så det ikke skal begynne å rulle, sa operasjonsleder Torfinn Halvari i Finnmark politidistrikt til NTB før politiet hadde kommet fram til ulykkesstedet.

- Folk er forsiktige

- Det har vært vanskelige kjøreforhold, sier Halvari til Dagbladet, og understreker at selv om veiene er stengt for normal trafikk, har nødetatene bistand som vil åpne veiene ved behov for utrykningskjøring.

- Forventer dere veikaos når morgentrafikken slår inn?

- Stort sett alle som bor her er vant til været og de aller fleste setter seg ikke i bilene og kjører når de kjenner til slike kjøreforhold. Folk er forsiktige og vant til å ta hensyn.

- Oppfordrer dere folk til å parkere bilen?

- Det er oppfordringen vi går ut med når været er såpass. Ikke kjør med mindre det er nødvendig.

Brøytebilen ga opp

Det blåste full storm flere stender langs kysten av Troms torsdag kveld, ifølge Nordlys. Rett over klokka 5.30 fredag morgen forteller politiets operasjonsleder i Troms at de rundt midnatt hadde en hendelse hvor brøytebilen måtte gi opp.

- Det samlet seg 10-15 biler, og veien var stengt en kortere periode. Utover det har vi ikke hatt noen hendelser, sier operasjonsleder Christian Andreassen.

- Her i Tromsø har det løyet litt, og forhåpentligvis ser været bedre ut i morgentimene.

Han oppfordrer folk til å tenke seg om før de begir seg ut på veiene.

- Nå skal det sies at vi er vant med slikt vær i nord, sier han.

Hele Norges coronakart