Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uvær truer historisk oppskyting i dag

Store sjanser for at USAs aller siste ferd med romferjene utsettes.

SISTE REIS: Romferja Atlantis skal etter planen skytes opp i ettermiddag og sette punktum for USAs romferjeprogram. Foto: AFP PHOTOP / NASA / Bill Ingalls / SCANPIX
SISTE REIS: Romferja Atlantis skal etter planen skytes opp i ettermiddag og sette punktum for USAs romferjeprogram. Foto: AFP PHOTOP / NASA / Bill Ingalls / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Starten på slutten av en æra begynner nå. Om alt går etter planen, skytes romferja Atlantis opp fra Kennedy Space Center (KSC) i Florida klokka 17.26, norsk tid, og setter et endelig punktum for det over 30 år lange romfartsprogrammet.

Om bord sitter fire amerikanere: Chris Ferguson, Doug Hurley, Sandy Magnus og Rex Walheim. Det er 28 år siden det har vært en tilsvarende lav besetning om bord ei romferje, som vanligvis flyr med seks eller sju astronauter fra ulike land.

Årsaken er at de to andre romferjene i stallen, Discovery og Endeavour, er pensjonert, og ikke kan settes inn i et redningsoppdrag om noe skulle skje i omløpsbane. Om Atlantis strander i rommet, vil astronautene flyttes over til ISS og returneres til jorda én om gangen.

Oppdraget STS-135 - altså det 135. i rekken - skal på en relativt rutinemessig tur på tolv dager til Den internasjonale romstasjonen ISS for å levere utstyr og forsyninger. I motsetning til vanlige oppdrag skal de ikke sette av nye besetningsmedlemmer på romstasjonen.

Frykter uvær Været, som alltid, er en bekymring på USAs såkalte romkyst, med usle 30 prosent sjanse for gunstige forhold som tillater oppskyting fra det tordenutsatte området. Tankingen av over 1,9 millioner flytende hydrogen og oksygen i den eksterne, rustrøde tanken er imidlertid nesten ferdig, og NASA melder at de ikke jobber med tekniske problemer som kan forpurre avgangen.

 

Oppskytingsplattform 39A ble senest i går rammet av flere kraftige lynnedslag.

Oppdragsmanagere innrømmer at det kan virke «teit» å fortsette tankingen, gitt de elendige prognosene. Talsmann Allard Beutel sier de skal evaluere situasjonen når sola står opp, og ta en avgjørelse på om det gir mening å fortsette, melder Associated Press (AP).

Det er ventet at 750 000 tilskuere skal se oppskytingen med egne øyne, enten fra selve romsenteret, motorveiene og utkikkspunkter rundt (som allerede er tettpakket av folk, sju timer før nedtellingsuret når null) eller omliggende byer i Florida.

Kritisert program Det opprinnelige formålet med romferjeprogrammet var å tilby en billig og sikker transportmetode til lav omløpsbane, som kunne brukes om og om igjen med hyppige avganger. Slik ble det ikke, og kritikere mener at fartøyene ikke levde opp til de opprinnelige lovnadene.

Av totalt fem operative romferjer, gjenstår nå bare tre, etter at Challenger og Columbia gikk i oppløsning og havarerte henholdsvis under oppskyting og hjemkomst. 14 astronauter, inkludert den kvinnen som skulle bli «første lærer i verdensrommet», omkom. 

TORDENUTSATT: Floridas østkyst herjes av daglig tordenvær. Meteorologer estimerer at det bare er 30 prosent sjanse for gunstige værforhold under dagens oppskyting. Grafikk: Wunderground.com
TORDENUTSATT: Floridas østkyst herjes av daglig tordenvær. Meteorologer estimerer at det bare er 30 prosent sjanse for gunstige værforhold under dagens oppskyting. Grafikk: Wunderground.com Vis mer

Inntil NASA får ferdigutviklet neste generasjons romfartøy, eller private foretak som for eksempel SpaceX kommer seg høyt nok opp, må USA betale russerne over 50 millioner dollar per amerikaner som skal opp med den tidligere erkerivalens Sojuz-fartøy.

ARBEIDSHEST: Atlantis har gått rundt jorda cirka 4600 ganger. Nå legger romferja ut for siste gang. Foto: REUTERS/Stan Honda/SCANPIX
ARBEIDSHEST: Atlantis har gått rundt jorda cirka 4600 ganger. Nå legger romferja ut for siste gang. Foto: REUTERS/Stan Honda/SCANPIX Vis mer