DRITTVÆR: I dag og i morgen herjer uværet i Nord-Norge, men på nyttårsaften er det Vest-, Sør- og Østlandet som får føle på drittværet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix
DRITTVÆR: I dag og i morgen herjer uværet i Nord-Norge, men på nyttårsaften er det Vest-, Sør- og Østlandet som får føle på drittværet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB ScanpixVis mer

Uværet fortsetter i nord

Men på nyttårsaften er det «søringan» som får drittvær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Storm og uvær og mye regn har herja store deler av landet det siste døgnet, og noen steder fortsetter griseværet utover dagen i dag.

I Nord-Norge har Vegtrafikksentralen oppfordra folk til å holde seg innendørs, på grunn av svært dårlige kjøreforhold.

Storm i nord Lofoten var i går spesielt hardt ramma, med strømbrudd som følge av stormen. På høyfjellet i Finnmark og Troms er blei det også registrert full storm i løpet av kveldstimene i går.

Uværet er venta å ta seg nordover og østover i løpet av dagen, og vakthavende meteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt sier at innbyggerne i Troms og Finnmark nok må belage seg på nok en uværsdag.

- Troms har en god del vind allerede, og det kommer nok til å forsette i utover dagen. I Vestfinnmark blir det full eller liten storm, og spesielt mye vind ytterst i fjordene, sier han til Dagbladet.

I Finnmark kan lokale og kortvarige kastevinder bli intense for den som oppholder seg utendørs.

For Nordlands del er derimot det verste over, selv om det flere steder kan bli vind opp mot kuling langs kysten.

Regn i sør På Vestlandet hølja ned i hele går. Verst har det vært i Hordaland og deler av Rogaland. I Kvamskogen øst for Bergen kom det i løpet av 12 timer 57 millimeter nedbør, i Sauda 55 millimeter.

Regnet ser ut til å avta i dag. Utpå kvelden ser det derimot ut til å ta seg opp igjen, med mye nedbør flere steder i hele landsdelen.

Delt nyttårsvær På nyttårsaften snur det, og Vær-Norge deler seg i to. Nord for Dovre blir det klart og fint vær, spesielt i Nord-Norge, selv om vinden noen steder kan komme opp i liten kuling. Trøndelags-fylkene får mye av det samme været, men med sjanse for skyer. Klarværet kan sende temperaturen ned til like under null.

Sør for Dovre er det derimot mer variert.

- I indre strøk av Østlandet, nord for Lillehammer, ser det relativt bra ut. Her blir det lite skyer og lite nedbør, sier Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt.

- Her er det gode sjanser for å få en fin kveld.

I resten av Sør-Norge blir det dessverre ikke like fint. På Vestlandet og Sørlandet kommer regnet. Sønnavinden tar med seg mild luft, og i områder der det ikke regner, kan det bli tåke i stedet.

- Det blir rett og slett greit vær å holde seg inne i, sier Johnsen.