Uværet gir deg billig strøm

Ekstremværet har sendt strømprisen rett ned. Og hvis du skaffer deg spotpris på strøm kan du også betale sommerpris i vinter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strømkunder med spotpris har i øyeblikket opptil 10 øre billigere strøm enn det store flertallet som velger flytende strømpris.

De voldsomme nedbørsmengdene har fått vannmagasinene til å flyte over, og sender strømprisen rett ned. I øyeblikket ligger markedsprisen på kraftbørsen Nord Pool godt under 20 øre før moms - et prisnivå som vanligvis hører sommeren til.

Betaler dyrt

Men bare én av fem norske strømkunder får nyte godt av det kraftige prisfallet, viser undersøkelser Dagbladet har gjort.

Et stort flertall av strømkundene har nemlig såkalt variabel pris, hvor leverandørene fastsetter prisen flere uker i forkant. Dyreste landsdekkende leverandør, Forbrukerkraft, ligger vel 10 øre over gjennomsnittlig markedspris så langt i november. På samme nivå er Oslo-leverandør Hafslund.

Sammenliknet med den rekordlave børsprisen denne uka er forskjellen nærmere 14 øre.

To av tre husholdninger har denne priskontrakten, og går glipp av de lave prisene. Fastpriskunder får heller ingen glede av prisfallet.

Det får derimot de resterende 20 prosentene med spotpris, som følger svingningene i markedet

 OVERFYLLTE VANNMAGASINER:  De voldsomme nedbørsmengdene har fått vannmagasinene til å flyte over, og sender strømprisen rett ned. I øyeblikket ligger markedsprisen på kraftbørsen Nord Pool godt under 20 øre før moms - et prisnivå som vanligvis hører sommeren til. Foto: Scanpix
OVERFYLLTE VANNMAGASINER: De voldsomme nedbørsmengdene har fått vannmagasinene til å flyte over, og sender strømprisen rett ned. I øyeblikket ligger markedsprisen på kraftbørsen Nord Pool godt under 20 øre før moms - et prisnivå som vanligvis hører sommeren til. Foto: Scanpix Vis mer

Fortsetter pristrenden, vil disse kundene ha spart nesten 300 kroner på et normalforbruk - bare denne måneden.

Variable priskontrakter er minst lønnsomme i lengden, mener forskningssjef og strømekspert Torstein Bye i Statistisk sentralbyrå (SSB).

-  Dette har vist seg å være en lite gunstig kontraktsform for kundene. Det er store prisforskjeller mellom leverandørene. Utviklingen over flere år viser at spotpris er billigst, sier Bye til Dagbladet.

Høye priser

-  Folk velger trolig variabel pris fordi de ikke har full informasjon om hva dette er. En gjennomgang av kontraktene viser at store leverandører vanligvis ligger høyere i pris enn de mindre leverandørene, og den dominerende aktøren i et område viser seg også å ligge svært høyt i pris, sier forskeren.

-  Det er selvsagt leverandørene som har best oversikt over prisutviklingen. De er nok akkurat som i rentemarkedet kjappere med å øke prisen enn til å senke den, mener han.

Markedet trenger aktive kunder for å fungere, og Bye er forbauset over at så få bytter strømleverandør.

-  Hvis du kan spare et par tusenlapper, så burde det være verdt bryet!

To i nærheten

Dagbladet har beregnet spotprisen til 27,66 øre per kilowattime i snitt de siste tre ukene - med moms og et påslag på 1,2 øre. Bare to leverandører av variabel pris har vært i nærheten av dette - SEA Norge og Telinet. Fra slutten av måneden øker Telinet prisen til 34,95.

Dyreste landsdekkende i perioden er Forbrukerkraft, på 37,90 øre.

- SPOTTPRIS BILLIGST: Forskningssjef Torstein Bye.