Uværet hamret over Sør-Norge

KRISTIANSAND (Dagbladet): Stormen i Sør-Norge har gjort skader for et ukjent antall millioner. Ødeleggelsene er store i alle sørlandsbyene. Bare hell gjorde at det ikke oppsto alvorlige personskader mens vinden i timevis hamret i opptil orkans styrke i kastene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I perioder var det så mange nysgjerrige mennesker ute for å se på naturens herjinger at de måtte jages av politiet. Flere steder dro folk helt ut i havkanten for å se på bølgene, uten tanke på hvor risikabelt det kunne være.

Politiet satte opp sperringer - men de ble tatt av vinden.

Mest dramatisk var det da den 119 meter lange Color Line-ferja «Silvia Ana» slet seg fra vinteropplaget og deiset med stor kraft i brygga i Kristiansand. Det ble slått hull i skroget akter. Vinden var så sterk at det var umulig for slepebåten «Ben» å få buksert ferja på plass. Også i baugen fikk skuta skader.

Det ble i natt forsøkt å holde skipet mest mulig i ro for å begrense skadene.

Verste

Det var ved 15.30-tida i går ettermiddag at det verste været i manns minne slapp ut av sekken langs kysten fra svenskegrensa og langt oppover i Rogaland.

Nymåne i kombinasjon med lav barometerstand ga springflo. På to- tre timer steg vannet halvannen meter langs sørlandskysten. Da var skadene et faktum. Et utall kjellere og hus ble fylt opp. I både Farsund, Mandal, Kristiansand og Arendal ble populære bryggerestauranter rammet.

I Kristiansand levde Restaurant Sjøhuset spesielt godt opp til navnet. Her fløt en bil på havet, mens Falken måtte taue 15- 20 biler i sikkerhet fra parkeringsplassen ved gjestehavna.

Beboerne i et boligkompleks ved Østerhavnen måtte trå til med utplassering av sandsekker da vannet steg så mye at det truet med å renne inn i parkeringsanlegget i kjelleren. Akkurat det samme skjedde under storflommen i 1987...

Kvinne skadet

Ei 47-årig kvinne fra Kristiansand var den eneste som skadet seg. Ved 19.30-tida søkte hun ly for vinden på et gatehjørne i Kristiansand sentrum. Da blåste ei 15 kvadratmeter stor speilglassrute over henne og knuste. Hun slapp mirakuløst unna med småkutt og ødelagte klær.

I Mandal var den nye kommunale moloen på ni meters høyde ikke nok til å stå imot bølgene på Gismerøy. Steinene ga etter og vannet fylte fabrikklokalene til Nor Element.

Under vann

I Arendals-området var vinden så sterk at politiet var inne på tanken å stenge flere veier. E18 ved Nørholm sto delvis under vann. Vannet steg kraftig utover ettermiddagen. Ved en restaurant ved Pollen i Arendal ble gjestene bedt om å forlate lokalene ved 17-tida.

Springfloa gjorde det mulig å komme bokstavelig talt sjøveien til rådhuset i byen som også kalles Nordens Venezia. Kveldens mest dramatiske melding kom fra Flekkerøya. Der ble en 30 kvadratmeter stor brygge meldt savnet.

- Brygga ble sist sett ved Gamleøya, opplyser vaktsjef Arne Jessen ved Sentrum politistasjon i Kristiansand.

<B>FORTVILT:</B> Båtfolket strømmet til småbåthavnene langs kysten for å undersøke om båtene fortsatt lå fortøyd.