Ekstremværet Gyda

Uværet herjer: -Veldig spesielt

Gyda har det siste døgnet ført til store problemer landet rundt. I Sunndal kommune på Nordmøre har ekstremværet, kombinert med uvanlige temperaturer, ført til en særlig utfordrende situasjon.

ISPROPP: Ordfører i Sunndal kommune, Ståle Refstie, sier situasjonen som oppsto på grunn av ekstremværet Gyda er svært spesielt. Vis mer
Publisert

SUNNDAL (Dagbladet): Omgitt av høye fjellsider, lengst sørøst på Nordmøre, ligger Sunndal kommune, som det siste døgnet har fått kjenne på ekstremværet Gydas herjinger.

Ordfører Ståle Refstie (Ap) forteller at kommunens innbyggere er vant til både flom fra elvene og ras fra fjellsidene, men at det de nå opplever er høyst uvanlig.

- Nå kommer alt på en gang, sier Refstie til Dagbladet.

- Veldig spesielt

Det svært spesielle med denne januarmåneden, forklarer ordføreren, er at det på grunn av mildvær regner helt opp til rundt 1200 meters høyde. Det fører til at snøen i fjellsida blir mettet.

- Så kommer det ned, ikke bare som snø, men også som sørpe. En del stein kan også løsne, fordi det er mildt.

Selv om innbyggerne er vant til å te seg ved rasfare, har kommunen sett seg nødt til å gå ut med gjentatte anmodninger om å holde seg unna rasutsatte områder.

Fra kontoret sitt peker ordføreren ut vinduet.

- Der ser du at fossene renner fritt, så en skulle nesten tro det var april eller mai. Det er veldig spesielt, sier han.

Flere husstander innesperret

Ifølge ordføreren har kommunen forberedt seg på uværet siden forrige uke. Et team fra teknisk tjeneste har hele veien patruljert for å fange opp situasjoner fortløpende.

Onsdag ettermiddag ble to boliger evakuert på grunn av en ispropp i elva Driva, som førte til høy vannstand. Isproppen oppsto før jul, og kommunen har fulgt på med den siden.

- I går var det isproppen som forårsaket litt bekymring, men den har nå løsnet, sier Refstie.

Kommunen følger fortsatt med på hva som skjer når isen og vannmassene beveger seg nedover. Så langt ser det lovende ut.

I løpet av nattestimene har uværet ført med seg nye utfordringer. Flere kommunale veier er stengt på grunn av vann eller vannskader, og kommunen og brannvesenet har jobbet med å pumpe ut vann av bolighus, etter at det blant annet har etablert seg en bekk gjennom et boligfelt.

I tillegg forteller ordføreren at flere husstander er innesperret på grunn av en veistrekning som delvis er vasket bort.

- Det er sånne småting som vi prøver å løse etter hvert, ved å lede vann unna så fort vi kan.

20220113 ÅLVUNDFJORD Ekstermværet Gyda herjer med store nedbørsmengder. Her er veien til Smiset over Svartelva stengt på grunn av vann. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
20220113 ÅLVUNDFJORD Ekstermværet Gyda herjer med store nedbørsmengder. Her er veien til Smiset over Svartelva stengt på grunn av vann. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Vil kulminere natt til fredag

Uværet har ført til flom, ras og stengte veier en rekke steder i landet. Særlig rammet er Møre og Romsdal og Trøndelag.

I tillegg til de evakuerte i Sunndal, har henholdsvis 37 og 44 personer blitt evakuert fra hjemmene sine i Sjøholt i Ålesund og Eresfjord i Molde.

Torsdag formiddag meldte Meteorologisk institutt at det på ett døgn hadde bøttet ned mellom 70 og 125 millimeter nedbør i området. Det er ventet at regnet avtar rundt klokka 19, men det betyr ikke slutt på ekstremværet.

NVE regner med at det vil kulminere natt til fredag.

- Vannføringen vil fortsette å stige, og det ventes at toppen kan nås sent torsdag eller tidlig fredag morgen. Dette avhenger både av nedbør og temperaturutvikling, sier direktør Brigt Samdal i skred- og vassdragsavdelingen i NVE til NTB.

Torsdag ettermiddag er det sendt ut nye farevarsler om snø og snøfokk, som varer fra torsdag kveld til fredag kveld.

I Trøndelag og Møre og Romsdal kan det komme 25 centimeter snø det kommende døgnet. Snøgrensa vil ligge på 100 til 300 meter, men enkelte steder vil den gå helt ned til havnivå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer