Uværet herjer i Europa

Kloakkrør flyter over, veier forsvinner og mennesker dør på grunn av det kraftige uværet som herjer i Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rekordstore nedbørsmengder i Europa saboterer ikke bare folks ferie, men er flere steder livsfarlig. I Asia og Europa har flere hundre mennesker omkommet i uværet.

I store deler av det sentrale og sørlige Europa preges været av plutselige kuldeperioder, haglskurer og meterhøyt vann på veiene. Vær som mest ligner på høstvær, med stormbyger og kraftig regnvær har blant annet rammet Tyskland, Italia og den spanske øya Mallorca.

Kaos ved Svartehavet

I Russland mistet minst 58 mennesker, de fleste russiske ferierende, livet da turistområder langs svartehavskysten ble rammet av flom og tornado lørdag etter flere dager med kraftig regnvær.

Redningsmannskapene opplyste at 49 døde er funnet rundt havnebyen Novorossijsk, og at flere titall er savnet i feriebyene Sotsji og Tuapse.

Mange biler ble feid til sjøs og broer og veier ble vasket bort av digre vannmasser som fosset ned fra høydene mot kysten. Tusener av ferierende måtte evakueres.

Problemene til handelsstanden på Capri kan derfor virke betydningsløse, men det hindret likevel ikke forretningsdrivende i å klage da gatene lørdag ble oversvømt av søle. Butikker ble omgjort til de reneste gjørmebad.

Og skylden for det får borgermesteren, som ikke skal ha sørget for ordentlig vedlikehold av øyas avløpssystem. Slam og søle flommet nemlig ut i gatene fordi avløpsrennene var tettet igjen av løv og søppel.

Snø i Alpene

I Sveits måtte et terrengløp avlyses på grunn av 30 centimeter snø i de Alpene, og i Zürich ble årets Love Parade gjennomført i øsende regnvær. De lett antrukne deltakerne måtte dekke seg til med regntøy da de danset seg gjennom byen, og det var færre deltakere enn året før.

I de tyske delstatene Bayern og Baden-Würtemberg la store oversvømmelser en rekke landsbyer under vann, og 80 hjem måtte evakueres i det nordøstlige England på grunn av springflo.

I Venezia døde en fisker etter å ha blitt truffet av lynet fredag. I Roma var det kraftige haglskurer, og i Romania, Bulgaria og Tsjekkia har sju personer mistet livet. Donau ventes å nå sitt høyeste nivå i Budapest søndag kveld, over seks meter over det normale.

På Costa Brava i Spania var det det rene høstværet lørdag, med en temperatur på ti grader. I Barcelona var det varmere, men haglbyger forvandlet veiene til skøytebaner.

Mange omkommet

Mye verre er situasjonen i Kina, der nedbørsrekorder har ført til at rundt 70 mennesker er omkommet i jordskred og oversvømmelser.

I Sør-Korea er antall døde kommet oppe i over 30 etter at to femdeler av den årlige nedbøren falt på en uke, og i det nordlige India er 16 omkommet etter at styrtregn forårsaket oversvømmelser og jordskred i tre landsbyer.

Røde Kors opplyser at flere titall mennesker er omkommet i flommer og jordskred i Nord-Korea, og at 20.000 mennesker har mistet sine hjem.

Mens Europa og store deler av Asia sliter med for mye regn, er situasjonen helt motsatt i USA og Australia. Der har tørke ødelagt store deler av årets høst.

(NTB)

VENTER STORM:</B> Stranda på Sardinia er tom. Sivilforsvaret har advart myndighetene om stormene som er i vente når som helst.
SNØ I AUGUST:</B> Snø 11. august er et svært uvanlig syn, også i de sveitsiske alpene.
OVERSVØMMELSE:</B> Det har regnet svært mye i de tsjekkiske fjellene. Resultatet er at elva Elbe strømmer over sine bredder. Gater, torg og parkeringsplasser i Dresden er oversvømmet.