HØYTRYKKSPYLER MED VIND: Det måles nå vind med orkan styrke på det norske fastlandet i det ekstremværet «Tor»s giftige hale treffer Midt-Norge. - Den giftige halen er som en høyttrykksspyler med vind som ligger sør for lavttrykket, sier meteorolog Vibeke Tyness. Grafikken viser vindforholdene rundt klokka 13.30. Det røde området som viser halen, ligger nå lenger øst, over Midt-Norge.
HØYTRYKKSPYLER MED VIND: Det måles nå vind med orkan styrke på det norske fastlandet i det ekstremværet «Tor»s giftige hale treffer Midt-Norge. - Den giftige halen er som en høyttrykksspyler med vind som ligger sør for lavttrykket, sier meteorolog Vibeke Tyness. Grafikken viser vindforholdene rundt klokka 13.30. Det røde området som viser halen, ligger nå lenger øst, over Midt-Norge.Vis mer

- Uværet kan gi ekstrembølge på 26 meter

Ekstremværet «Tor» kan gi bølger som bare oppleves hvert tjuende år i Midt-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det sier oseonograf Thorleif Lothe ved Uni Research Polytech til Adresseavisa.

- Dette kan gi en ekstrembølge på over 26 meter. Det er nokså sjeldent, selv på Stad. Vi ser dette bare hvert 20. år, sier Lothe, som også jobber med bølgevarsler i BarentsWatch.

Den signifikante bølgehøyden som er varslet på Stad blir 13,5 meter.

Signifikant bølgehøøyde beregnes ved å regne ut gjennomsnittet av den tredelen av bølgene med størst høyde.

Lothe mener at vi må forvente at bølgene gir skader på land.

- Dette er det verste jeg har sett i min karriere, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt til Dagbladet ved 17.30-tiden.

Når man får såpass høy signifikant bølgehøyde som nå er varslet, kan det også komme ekstreme bølger. 11. november 2001 ble den signifikante bølgehøyden observert fra værskipet Polarfront i Norskehavet målt til 15,5 meter.

Da var den største bølgen som ble målt på hele 27,2 meter.

Har du værtips, bilder eller video? Tips oss på 2400, 2400@db.no eller 2400 0000.

Orkan i kastene Meteorologisk institutt har sendt ut et ekstremvarsel for «Tor». Ekstremvarselet gjelder for hele ni fylker: Hedmark, Oppland, Buskerud, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Nord- og Sør-Trøndelag og Nordland.

Hardest rammet blir Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Sogn og Fjordane er det ventet vindkast på 40-50 m/s - altså opptil 180 km/t.

Giftig hale Meteorologisk institutt omtaler ekstremværet «Tor»s «giftige hale». I 14-tiden lå denne halen over Færøyene.

Nå har den giftige halen truffet land ved Stadt.

- Den såkalt giftige halen er en hurtig lavtrykksutvikling sør for lavtrykket, der lavtrykket krøller seg som en skorpionhale. Det blir som en høyttrykksspyler med vind som sender en stråle av ekstremt kraftig vind sør for lavtrykket, sier vakthavende meteorolog Vibeke
Tyness til Dagbladet.

- Halen kommer nå inn over Norge, det er der vi venter orkan, sier Tyness.

Tor med hammeren Man kaller det orkan når vindene når en fart på 36 m/s. Men det er i ettermiddag allerede målt vinder langt over denne hastigheten på det norske fastlandet.

- På plattformene ute i Norskehavet er det målt over 50 m/s i middelvind. På Kråkenes fyr sør for Stadt, er det målt over 45 m/s og ved Trolledalsegga i Sogn og Fjordane er det målt 46,5 m/s, sier Tyness.

- Det er en skikkelig orkan, dette her, sier hun.

Noen av Meteorologisk institutts instrumenter er også slått ut av vinden.

- Det er Tor med hammeren dette her. Det blir spennende å se hvor mange av instrumentene våre som står i morgen, sier Tyness.