Uværet røsker i Norge – flere fjelloverganger stengt

Ny storm på Vestlandet og mye nedbør på vei over hele Sør-Norge: Både riksvei 13 og 15 over Vikafjell og Strynefjellet holdes stengt i dag. Ferger holdes til kai og rødt farevarsel i Hordaland.

VÆRKAOS: Kolonnekjøring på flere veier. Ferger holdes til kai. Uværet herjer en rekke steder i Norge i dag. Bildet er fra Haugastøl, riksvei 7, der det nylig var kolonnekjøring. Foto: Statens vegvesen / NTB scanpix
VÆRKAOS: Kolonnekjøring på flere veier. Ferger holdes til kai. Uværet herjer en rekke steder i Norge i dag. Bildet er fra Haugastøl, riksvei 7, der det nylig var kolonnekjøring. Foto: Statens vegvesen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Riksvei 15 over Strynefjellet ble først stengt i 5.30-tida i morges, mens allerede to timer før, klokka 3.35, meldte Vegtrafikksentralen Vest at riksvei 13 over Vikafjellet etter kolonnekjøring er stengt på grunn av uværet.

Ny vurdering av forholdene er planlagt klokka 10 i formiddag.

Også ferger

Andre strekninger på Vestlandet som er berørt av uværet, er fergesambandet Rysjedalsvika – Rutledal – Krakbhella, der anløp til Krakhella og Losna i Solund kommune er innstilt fra rutestart lørdag.

- Det er antatt at ruten kan starte opp igjen rundt klokka 13, melder Fjord1.

I løpet av natta har strekningen Oppdal – Sunndalsøra vært stengt, etter at områdets angivelig største gran veltet over riksvei 70 midt på natta og trengte noen timer for å ryddes unna ved Flatvad.

Rødt varsel, stor fare

Etter litt rolig vær tidligere fredag bruste værgudene igjen med fjærene utover kvelden og natta.

Det er for øyeblikket rødt farevarsel for Indre Fjordane, Voss og Hardanger, der det på grunn av forholdene ventes stor snøskredfare på grunn av fokksnø og våt snø, som kan medføre flakskred lørdag.

Årsaken er et kraftig lavtrykk ved Island som kommer inn i Norskehavet. Dette gir kraftig vind og store nedbørsmengder, opplyser vakthavende meteorolog Camilla Albertsen hos StormGeo til Bergens Tidende.

- Ferdsel i skredterreng anbefales ikke. Skred kan treffe skredutsatte veier og bebyggelse, advarer meteorologene på farevarselsidene til Yr.

Varsom.no advarer om flom, sørpe-, jord- og snøskred, i tillegg til vind. Regntøy- eller innehelg, med andre ord.

Mye værre langs kysten

For stort sett hele Nordland og deler av Troms, samt resten av Vestland og Møre og Romsdal, er det skredvarsel på betydelig nivå.

- Ferdsel i skredterreng krever solid kunnskap, erfaring i rutevalg og evne til å identifisere skredproblem. Generelt anbefales det å unngå skredterreng. Skred kan treffe enkelte skredutsatte veier og en sjelden gang bebyggelse, heter det i anbefalingen.

Langs Vestlandskysten og i fjellet er det vind- og værvarsel på gult nivå svært mange steder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer