USA - coronavaksine

Uvaksinert døden nær av covid: - Angrer dypt

Amerikanske Richard Soliz (54) tok ikke vaksine - nå beklager han til sykehuset som reddet livet hans.

TOK IKKE VAKSINE: Richard Soliz (54) valgte å ikke ta vaksinen. I august ble han coronasmittet, og endte opp på intensivavdelingen ved Harborview Medical Center i Seattle. Illustrasjonsfoto: Terelyuk / Shutterstock / NTB
TOK IKKE VAKSINE: Richard Soliz (54) valgte å ikke ta vaksinen. I august ble han coronasmittet, og endte opp på intensivavdelingen ved Harborview Medical Center i Seattle. Illustrasjonsfoto: Terelyuk / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.23% Første dose: 78.96%

Da den 54 år gamle amerikanske kunstneren Richard Soliz begynte å føle seg syk i august, avfeide han det som influensa.

Så begynte hodepinen. Og feberen. Og den korte pusten.

Da innså Soliz det: Dette var ikke influensa, dette var covid-19.

- Jeg kan ikke beskrive hvor intens den hodepinen var. Jeg har aldri opplevd en hodepine som det før i mitt liv, sier han til Washington Post.

Trodde han ville dø

54-åringen ble lagt inn på Seattle sykehus, Harborview Medical Center, i slutten av august. Der fikk han flere blodpropper i lungene.

De ansatte ved sykehuset var bekymret for at blodproppene skulle vandre til hjertet eller hjernen hans. Først fikk han bare oksygentilførsel, men etter hvert måtte han kobles til en respirator.

HARBORVIEW: Inngangspartiet til Harborview Medical Center i Seattle, der Richard Soliz var innlagt i 28 dager. Foto: Wikimedia Commons
HARBORVIEW: Inngangspartiet til Harborview Medical Center i Seattle, der Richard Soliz var innlagt i 28 dager. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

I løpet av de 28 dagene Soliz var innlagt, var han to ganger innom intensivavdelingen. Til CNN forteller han at han sleit med å puste, og at han trodde han kunne dø hvert øyeblikk.

- Livet mitt hang bokstavelig talt i en tråd, sier han til Washington Post.

- Angrer dypt

Da vaksinene ble gjort tilgjengelig for folk flest i USA, hadde Richard Soliz tatt et valg om ikke å vaksinere seg.

Han forteller Washington Post at han følte seg forvirret etter å ha fått motstridende informasjon om vaksinen. Han så én ting i nyhetene, mens på sosiale medier hevdet folk det stikk motsatte.

MARERITT: En 19-åring fra USA våknet opp til et mareritt etter at hun ble coronasyk samtidig som hun gikk på legemiddelet isotretionin. Video: TikTok. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Han hadde hørt flere ville teorier om sprøytene, som nå er blitt avkreftet. Blant annet at de inneholdt mikrochips eller nanochips. Denne teorien er blitt avkreftet av flere faktasjekkere, deriblant Faktisk.no.

- Jeg angrer dypt på at jeg ikke tok vaksinen, sier han til den lokale TV-kanalen WVTM13.

- Følte meg dårlig

Han beskriver det at han valgte å ikke ta vaksinen som å helle unødvendig bensin på bålet. Men han gjorde det ikke bevisst - og det har plaget ham, forteller han Washington Post.

Han visste bare ikke hva som var «det riktige» å gjøre.

Da Soliz ble frisk og kunne skrives ut av sykehuset, klarte han ikke å slutte å tenke på de ansatte ved Harborview Medical Center.

- Kjære vene, de reddet livet mitt! I ettertid følte jeg meg dårlig. Jeg visste både i hjerte og sjel at alt kunne vært unngått, sier han til avisa.

Takket alle

Derfor dro 54-åringen tilbake til Harborview Medical Center i oktober. Denne gangen for å si unnskyld til alle som hadde tatt vare på ham, og for å takke alle dem som var med på å redde livet hans.

- Jeg var bokstavelig talt på dødsleiet, og livet mitt hang i en tynn tråd. Legene og sykepleierne behandlet meg som en perfekt fremmed. Når du er i en situasjon som jeg var i, så resonerer det annerledes, og jeg måtte bare si noe, sier han til CNN.

Da sykehuspersonalet hadde spurt ham, syntes han at det var flaut å si at han ikke var vaksinert. Men en talsperson for sykehuset forteller CNN at det er få intensivpasienter som forteller at de har tatt vaksinen.

James Town, som er lungespesialist og sjef for intensivavdelingen ved Harborview, opplyser til WVTM13 at omlag 99 av 100 av pasientene som var innlagt samtidig som Soliz, ikke var vaksinerte.

LONGCOVID: Hilde Demroen (45) og sønnen hennes Edwin (6) fikk påvist coronaviruset i slutten av mars i år. Begge to er fortsatt preget. REPORTER: Sondre Andreas Wedøe Nodland / Dagbladet. VIDEO: Kristin Svorte. Vis mer

På det tidspunktet Soliz ble syk, var 49,6 prosent av den amerikanske befolkningen vaksinerte, og uvaksinerte pasienter fylte opp sykehusene, ifølge CNN.

- Viruset er ekte

I dag er 58,4 prosent av befolkningen i USA fullvaksinerte, ifølge tall fra Our World in Data. Til sammenlikning er 68,7 prosent av den norske befolkningen fullvaksinerte per 4. november. 77 prosent har fått én dose, ifølge Our World in Data.

- Jeg er sikker på at viruset er ekte, og at det å ikke være vaksinert gjør deg sårbar i en sånn grad at det kan ta en persons liv. Jeg vet selv at, fordi jeg var usikker og ikke tok vaksinen, så mistet jeg nesten livet mitt, sier Richard Soliz til WVTM13.

Nå oppfordrer Soliz andre til å ta vaksinen, ikke bare på grunn av det han selv har vært gjennom. Til den lokale TV-kanalen WVTM13 innrømmer han at han var en «enorm byrde» for det medisinske personalet.

- Det er den skumleste, og den mest sårbare følelsen jeg har hatt i hele mitt liv. Jeg vil ikke at det skal skje med noen andre, sier han til CNN.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer