Kina og corona:

Uvaksinert gravid ble nektet på sykehus

Aborterte - sjefer fikk sparken.

TESTING: En teststasjon utenfor et sykehus i den corona-avstengte byen Xian i Kina. Foto: Chine Nouvelle / SIPA / Shutterstock / NTB.Mandatory Credit: Photo by CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/NTB.
TESTING: En teststasjon utenfor et sykehus i den corona-avstengte byen Xian i Kina. Foto: Chine Nouvelle / SIPA / Shutterstock / NTB.Mandatory Credit: Photo by CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/NTB. Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

En gravid kvinne mistet barnet etter at hun ble nektet behandling på et sykehus i 13-millioners byen Xian i Kina.

Årsak til avvisningen: Hun var ikke vaksinert mot covid-19, og fikk beskjed om å vente utenfor i en plaststol i sørnorsk, mild vintertemperatur.

Kvinnen ba sykehuset om hjelp mot magesmerter.

Etter to timer ute i plaststolen, begynte hun å blø. En video av kvinnens lidelser utenfor sykehuset, som hennes mann la ut, bidro til myndighetene i Xian har reagert kraftig, skriver nyhetsbyrået AP.

Sparken - og unnskyldning

Torsdag ble sjefen for Gaoxin-sykehuset tatt av jobben og suspendert.

Lederne for pasientavdelingen og for medisinsk avdeling fikk sparken.

Og kvinnen fikk en unnskyldning fra sjefen for helsemyndighetene i Xian med begrunnelsen «dårlig tilgang på medisinsk behandling og feil vurdering av pasienter med spesielle behov».

Sykehuset ble pålagt å gi en offentlig unnskyldning til befolkningen.

De offisielle tallene viser lav smitte i Xian, som har vært nedstengt i mer enn to uker.

SKAM: Offentlig gapestokk ble avskaffet i Kina i 2010, likevel har lokale myndigheter benyttet seg av metoden i forbindelse med angivelig brudd på coronaregler. Reporter: Signe Elise Morthen Stenersen Vis mer

OL-frykt

De offisielle tallene viser svært lave smittetall i forhold til at det bor 13 millioner mennesker i byen nordøst i Kina - om lag 1 100 kilometer fra hovedstaden Beijing.

Dit flyttes den internasjonale sportsverdenen til vinter-OL, fra 4. til 20. februar.

Lockdown-tiltakene i Xian ble ytterligere skjerpet onsdag. Da ble all internasjonal flytrafikk stanset, i tillegg til innenriks fly til og fra Xian.

MATPROBLEMER: Nedstenging, også av transport, skaper store problemer med mat og dagligvarer i 13-millioners byen Xian. Her et utendørs salgssted, utenfor en stengt butikk. Foto: AFP / NTB.
MATPROBLEMER: Nedstenging, også av transport, skaper store problemer med mat og dagligvarer i 13-millioners byen Xian. Her et utendørs salgssted, utenfor en stengt butikk. Foto: AFP / NTB. Vis mer

Sentralmyndighetenes «nulltoleranse» overfor smitteutbrudd med verdens oppmerksomhet rettet mot vinter-OL, har allerede ført til økende matmangel i Xian.

Matstopp

Med stans i det meste av transport, er det rett og slett nesten stopp i innkjøring av mat.

Tiltakene i storbyen blir omtalt som de strengeste i Kina siden nedstengningen av Wuhan, corona-virusets hjemby.

Torsdag meldte helsemyndighetene om 63 nye smittetilfeller, alle fra delta-varianten av coronaviruset.

Så langt i januar er det rapportert om 1 800 smittetilfeller, og ingen dødsfall.

Tidligere i uka ble også byen Yushou med 1,3 millioner innbyggere, 500 kilometer fra Xian, stengt ned på grunn av smittefare.

Siste nedstengte by er Yongji med en halv million innbyggere. Der ble starten på at ferskt smitteutbrudd sporet til en stasjon for lokaltog.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer