Coronaviruset:

Uvaksinerte Anne (50) måtte på intensiven

Anne Setermo (50) trodde ikke coronaviruset var så farlig. Derfor utsatte hun å ta vaksinen. Etter å ha gjennomgått infeksjonen har hun endret mening. - På det verste tenkte jeg «hvordan skal jeg klare dette».

BLE SYK: I slutten av oktober var Anne Setermo (50) så syk av covid-19 at hun ble innlagt på intensivavdelingen på Unviversitetssykehuset i Nord-Norge. Foto: Privat
BLE SYK: I slutten av oktober var Anne Setermo (50) så syk av covid-19 at hun ble innlagt på intensivavdelingen på Unviversitetssykehuset i Nord-Norge. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Anne Setermo (50) beskriver seg selv som en som har vært litt skeptisk og noe avventende til å ta vaksinen mot coronaviruset.

I oktober bestemte hun seg imidlertid for å ta første dose, men det skulle vise seg å være for seint.

- Jeg hadde fått time, men rakk det ikke, sier hun til Dagbladet.

Den 29. oktober ble hun innlagt på Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN), med covid-19, høy infeksjonsgrad og svært lav oksygenmetning i blodet.

- Det første døgnet der var helt forferdelig. Jeg tenkte at jeg bare fikk se om jeg ville overleve. Jeg hadde panikk og klarte nesten ikke å puste, sier tobarnsmora fra Nordkjosbotn i Troms til Dagbladet.

Hun har tidligere fortalt Nordlys om opplevelsen.

- Ikke redd viruset

Det var den 22. oktober at 50-åringen fikk påvist coronaviruset, etter at blant annet barna hennes hadde blitt smittet.

- Jeg forsto at jeg var utsatt for smitte og skulle vaksinere meg, men da var det for seint, sier Anne.

50-åringen forteller at hun lenge hadde utsatt vaksinen - dels fordi hun bor langt ute på landet, og tenkte at hun ikke var utsatt for smitte, og dels fordi hun har vært skeptisk til den.

- Jeg har vært en av de treige med å ta vaksinen. Samtidig har jeg aldri vært noe særlig redd for viruset. Jeg trodde ikke at jeg, som er frisk og midt i livet, skulle bli så syk av det.

Hun jobber i helsevesenet og har vært åpen om skepsisen på arbeidsplassen. Hun sier hun aldri har opplevd noe vaksinepress fra de rundt seg der.

- Jeg har venner som er veldig imot vaksinen, og venner som er veldig for. Selv har jeg nok stått litt i midten og vært avventende. På jobb har jeg aldri opplevd noen form for vaksinepress, men derimot noen gode oppfordringer, sier hun.

MAGNETISK: Sykepleieren skal vide hva vaksinen har gjort med henne, og nå latterliggjøres hun. Video: Dagbladet / AP. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Vis mer

Pustevansker

Hun forteller at hun ikke ble spesielt redd da hun fikk påvist viruset, men derimot tenkte at det ville gå over av seg selv.

- Det gikk noen dager, og begge sønnene mine fikk symptomer. Selv hadde jeg litt vondt i kroppen, feber og typiske influensasymptomer, sier Anne.

Da barna hennes ble friske sendte hun dem til mormor, for å kunne slappe av og selv bli frisk.

Men sykdommen slapp ikke taket.

- Jeg fikk mer og mer vondt i brystet og det ble vanskelig å puste. Og det ble stadig verre, sier Anne.

Den 29. oktober var hun så syk at en venninne ringte legevakta.

Anne forteller at hun da «følte seg helt borte,» og at feberen var skyhøy.

Legevakta ringte umiddelbart etter ambulanse som kjørte Anne til UNN i Tromsø.

Fikk panikkanfall

- Jeg fikk både oksygen og medisiner, men jeg responderte ikke på det som ønsket, og ble derfor sendt videre til intensivavdelingen.

Der ble hun forberedt på at dersom hun ikke ble bedre, så var det en mulighet for at hun måtte i respirator.

- Jeg ble heldigvis ikke lagt i respirator, og slapp med skrekken, sier Anne - som forteller at nettopp skrekken etter hvert ble svært stor.

- Det første døgnet tenkte jeg «hvordan skal jeg klare dette», og fikk panikkanfall. Det var mye verre enn jeg hadde trodd, og jeg måtte bare konsentrere meg om å puste, sier 50-åringen.

- Det var forferdelig. Jeg ville bare ha luft, helst frisk luft, fortsetter hun.

STILLES TIL VEGGS: Overlege ved Ahus, Ole Kristian Fossum, stiller statsminister Jonas Gahr Støre til veggs med bønn om nasjonale tiltak. Video: Edward Stenlund Vis mer

Vil ta vaksinen

Hun ble værende på sykehuset ti dager.

- Det siste døgnet ble jeg plutselig bedre, og klarte å puste uten oksygentilførsel, sier hun.

Hun dro da hjem, men forteller at hun fortsatt sliter med plager etter sykdommen.

- Jeg har kjent meg rar etterpå, ukonsentrert og jeg tåler lyder dårlig og blir fort stressa, sier Anne, som forteller at hun velger å stå fram i avisa for å nå de som kanskje tenkte som henne før hun ble smittet.

SMERTEFULT: Da Felien De Maesschalck skulle ta sin andre dose med Moderna-vaksinen fikk hun en sterk reaksjon. Video: Dagbladet/ TikTok. reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

- Jeg føler at jeg må fortelle om hvordan dette har vært for meg, for det er sikkert mange som tenker som meg, at de ikke blir så syke.

- Hva tenker du om vaksinen nå?

- Nei, nå må jeg vaksinere meg, for dette klarer jeg ikke en gang til.

- Er det noe du, basert på erfaringen, ønsker å formidle?

- Jeg skulle ønske at jeg selv hadde vært mer aktiv og opplyst meg selv mer om viruset før dette skjedde. Jeg skjøv det nok bare litt bort, tok det ikke på alvor og tenkte at dette bare skjer med gamle mennesker og de med underliggende sykdommer. Til andre som føler at dette er noe som bare foregår langt unna, er mitt råd å undersøke og finne ut mer om viruset og sykdommen.

Hun fortsetter:

- Min erfaring er at coronaen ikke er til å spøke med. Jeg trodde aldri at jeg skulle bli så syk, men jeg ble det likevel.

Roser sykehuset

På UNN er det tirsdag innlagt 23 coronapasienter. Tre coronasmittede pasienter ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) døde i løpet av helgen, opplyser sykehuset.

- Jeg synes de gjør en vanvittig bra jobb på sykehuset. Der jobber de som bare det hele tida. Jeg følte meg godt fulgt opp, jeg ble betrygget og fikk god informasjon, sier Anne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer