Uvaksinerte Barbro: - Mange er livredde

- Jeg har mistet flere venner.

HAR IKKE TATT VAKSINEN: Barbro Paulsen har ikke vaksinert seg mot coronaviruset. Foto: Marte Amundsen Paulsen
HAR IKKE TATT VAKSINEN: Barbro Paulsen har ikke vaksinert seg mot coronaviruset. Foto: Marte Amundsen Paulsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.23% Første dose: 78.96%

91,5 prosent av Norges befolkning over 18 år har tatt første dose av coronavaksinen, ifølge FHI. Over 87 prosent har tatt dose to.

Det betyr at så godt som én av ti voksne fortsatt har til gode å ta første vaksinedose. En dose som reduserer risiko for alvorlig coronasykdom med over 90 prosent, ifølge FHI-overlege Preben Aavitsland.

Fungerende leder for Generasjonspartiet, Barbro Paulsen (46) er en av dem som ikke kommer til å ta coronavaksinen.

Hun gjør det klart at hun ikke er en «vaksinemotstander», og at dette gjelder spesifikt coronavaksinene. Paulsen tok valget om å avstå fra vaksinen tidlig da pandemien brøt ut i Norge, og er en av få som har stått fram som kritisk til coronavaksinene i media.

Paulsen forteller at det har vært alt annet enn lett, men at verdiene hennes ikke har endret seg underveis, selv om det har vært en tøff periode.

- Jeg har mistet flere venner på grunn av valget mitt om å være kritisk. Mange har vært sinte og kalt meg de utroligste ting, sier hun til Dagbladet.

- Jeg har opplevd dette på kroppen. Det har sittet der i lang tid.

- Sprer frykt

- Jeg prøvde å løfte fram at det finnes mange grunner til å være kritisk til viruset. Men det å ikke følge flokken i Norge, det var mye hardere enn jeg noensinne hadde forestilt meg.

Paulsen sier at man har sett verden for hva den egentlig er i pandemien og mener at media sprer frykt til folket.

- Mange går rundt livredde for viruset, i frykt om at det kan ta livet av foreldrene og besteforeldrene deres. Så når jeg har valgt å ikke følge janteloven og slutte meg til flokken, har jeg mistet mange venner.

Hun tror en sunn livsstil styrker kroppens eget forsvar mot sykdom, og satser på at dette gir henne den beskyttelsen hun selv trenger mot eventuell alvorlig sykdom som følge av covid-19. Det har hun uttalt til NRK, som tidligere har omtalt saken.

TILTAK: Helseminister Ingvild Kjerkol ber folk droppe å håndhilse, og holde seg hjemme hvis de er syke. Vis mer

- Henger ikke sammen

Hun forklarer at det er flere grunner til at hun ikke vil ta vaksinen. Hun føler det ikke er nok informasjon om bivirkningene, i tillegg til at hun ikke ser forskjeller på smittefare, uavhengig av om man er vaksinert eller ikke.

Paulsen mener staten skal følge forholdsmessighetprinsippet.

- Det overordnede rettsprinsippet for at vi skal kalle oss en rettsstat må ligge til grunn. Inngrepets styrke må henge sammen med inngrepets middel.

- Det er en nødgodkjent pandemivaksine, det betyr at man har forsket på denne i svært kort tid. Andre vaksiner man tester bruker man som regel opp mot ti år på, sier Paulsen, som poengterer at hun bare er motstander av coronavaksinene.

- Dør like mange av influensa

- Men det er mange som har dødd av viruset. Til og med helt friske personer. Burde ikke de vaksinert seg?

- Det er godt mulig at det er sant, det bestrider jeg ikke. Men det dør like mange eller flere av influensa, kreft og sult og andre ting gjennom året. Man må ha en fot plantet i jorda og se hele bildet.

Paulsen mener mennesker trenger kontakt og sosial stimuli for å ha det bra fysisk og psykisk. Hun mener pandemien har gjort det umulig for mange å verne om sin egen mentalhelse.

- Det er mennesker som har isolert seg i seks måneder eller over ett år, fordi de er redde for et virus. Det er nærmest det samme som å dø, det også.

Aavitsland: - Ta første dose

FHI-overlege Preben Aavitsland kommer med et tydelig råd til alle som ikke har vaksinert seg.

- Rådet er klart: Sjekk kommunens hjemmeside, og finn ut hvordan du kan få første dose snarest mulig, sier Aavitsland til Dagbladet.

Videre sier FHI-overlegen at de uvaksinerte reduserer egen risiko for alvorlig coronasykdom med over 90 prosent, om de tar første dose.

EKSPERT: Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
EKSPERT: Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

- Hvem kan bli påvirket av dem som ikke vaksinerer seg, og hvordan?

- Det er først og fremst dem selv. I tillegg kan de, hvis de blir smittet, risikere å smitte familier og kolleger.

- Regn med å bli smittet

- Folk har ulike grunner for valget om å ikke vaksinere seg, hvilke kjenner dere til og hva tenker dere om dem?

- «Det er ikke noen farlig sykdom for meg». Kanskje ikke, men dette er en lumsk sykdom som også kan gi svært alvorlig sykdom hos unge voksne. Du vet ikke om du er én av dem som havner på sykehus. Nå som det er mye smitte i samfunnet, må du regne med å bli smittet før eller seinere.

Aavitsland er heller ikke enig i at vaksinene ikke er testet godt nok.

- Vaksinene fra Pfizer og Moderna er godt testet. I tillegg har vi noe som er enda bedre, nemlig erfaring med bruk hos mange hundre millioner mennesker. Dette er veldig sikre vaksiner.

Samtidig nevner Aavitsland at mange er skeptiske til vaksinen fordi de ble utviklet for raskt til å kunne stoles på. Han er enig i at det gikk veldig fort, men at det var fordi mange jobbet med det dag og natt.

- Vaksinene måtte gjennom de samme trinn i utprøvingene. Det er som når man bygger et hus. Det tar kanskje et år, men hvis byggmesteren henter inn mange flere folk og jobber døgnet rundt i tre skift, så blir huset ferdig mye raskere. Huset blir like fint, men du kan flytte inn tidligere, avslutter Aavitsland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer