Uvaksinerte i flertall på sykehus

For første gang siden midten av oktober utgjør nå uvaksinerte flertallet av covid-19-pasientene ved norske sykehus.

FRYKTER OVERBELASTNING: Nok en gang er det fare for at intensivkapasiteten i norske sykehus blir sprengt. Uvaksinerte utgjør nå flertallet av coronapasientene ved norske sykehus. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FRYKTER OVERBELASTNING: Nok en gang er det fare for at intensivkapasiteten i norske sykehus blir sprengt. Uvaksinerte utgjør nå flertallet av coronapasientene ved norske sykehus. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

En svært presset kapasitet i helsevesenet oppgis som en av de viktigste begrunnelsene til de nye, inngripende tiltakene som er innført.

Frykten er at sykehusene og kommunehelsetjenestene skal overbelastes.

De siste dagene har antall coronapasienter innlagt på sykehus økt. Onsdag ble det satt ny rekord med hele 375 coronasmittede pasienter - 122 av dem på intensivavdeling.

- IKKE ENIG: Statsminister Jonas Gahr Støre svarer på kritikken rundt omikron-håndteringen. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Video: Christina Korneliussen. Vis mer

I ukene 45 til 48 var fire av ti av dem som måtte legges inn for covid-19 uvaksinerte, selv om denne gruppa utgjør under en tidel av den voksne befolkningen.

I forrige uke skjedde det noe. Da var 106 av 205 nye pasienter uvaksinerte, viser ferske tall fra Folkehelseinstituttet. 90 var fullvaksinerte, hvorav seks hadde mottatt tre vaksinedoser.

De uvaksinerte er nå i flertall blant coronapasientene ved norske sykehus.

https://public.flourish.studio/visualisation/8138500/

Forskjeller mellom vaksinerte og uvaksinerte pasienter

Totalt er det foreløpig rapportert om 894 fullvaksinerte (hvorav 75 vaksinert med tre doser), 110 delvaksinerte og 3137 uvaksinerte sykehuspasienter med covid-19 som hovedårsak siden begynnelsen av coronavaksinasjonsprogrammet.

En studie fra FHI viser at det er forskjeller i pasientforløp mellom vaksinerte og uvaksinerte. Fullvaksinerte har både kortere liggetid og lavere risiko for å trenge behandling i intensivavdeling. Sykdomsforløpet er ofte kortere og mindre alvorlig.

De vaksinerte sykehuspasientene som nå legges inn er i stor grad eldre personer med en medianalder på 75 år. Nær tre av fire tilhører risikogrupper.

De uvaksinerte pasientene er vesentlig yngre, med en medianalder på 53 år. Under en av tre av disse tilhører risikogrupper.

Det indikerer at vaksinasjon i betydelig grad beskytter mot innleggelse - riktignok i noe mindre grad blant de eldste.

SMITTE: Camilla Stoltenberg, direktør FHI, uttrykker bekymringer for utviklingen av smitte av omikron-varianten. Video: Anabelle Bruun / Reporter Vilde Sofie Einan Vis mer

Ifølge FHI kan det skyldes at:

  • Eldre generelt oppnår lavere beskyttelse av vaksinasjon.
  • Denne aldersgruppa har lengst tid siden andre dose.
  • Denne aldersgruppa hadde kortere intervall mellom dose en og to.

De siste ukene har det vært en nedgang i antall coronarelaterte dødsfall. Forrige uke er det foreløpig registrert 45 dødsfall, sammenliknet med 47 i foregående uke.

Fra og med uke 45 til og med uke 48 er det tilgjengelig vaksinestatus for 175 dødsfall. Av disse var 134 fullvaksinerte, seks delvis vaksinerte og 37 uvaksinerte.

Dette vet vi om de uvaksinerte

Vaksinasjonsdekningen i Norge er svært høy. 72 prosent av hele befolkningen og 88 prosent av befolkningen over 18 år har nå fått to doser.

Om lag 339 000 voksne har ennå ikke tatt første dose. Ifølge assisterende assisterende direktør Geir Bukholm i FHI er det få medisinske grunner til å ikke vaksinere seg.

- Den gruppa som har medisinsk grunn utgjør bare noen få tusen, sier Bukholm til Dagbladet.

Det er flest vaksinerte blant de høyeste aldersgruppene, og lavest blant de yngre. Rundt 30 000 av de uvaksinerte har ifølge FHI beskyttelse fra tidligere gjennomgått infeksjon.

Om lag 164 000 har kun tatt første dose. 10 000 av dem anses å ha svært god beskyttelse på grunn av gjennomgått infeksjon etter første dose.

FHI har også gått ut med en oversikt over vaksinedekning etter fødeland, der innvandrere fra enkelte land har betydelig lavere vaksinasjonsdekning enn den generelle befolkninga.

Andelen over 18 år som er fullvaksinerte er lavest blant personer født i Polen (40 prosent), Romania (40 prosent), Latvia (40 prosent) og Litauen (43 prosent).

Antall nye sykehuspasienter blant personer født utenfor Norge har de den siste tida gått opp. De siste fire ukene har 216 personer født utenfor Norge, og med kjent vaksinestatus, blitt innlagt i norske sykehus. 142 av disse (66 prosent) var uvaksinerte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer