Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uvanlig abortsak for retten i Trøndelag

Tiltalt for å ha framprovosert abort hos en intetanende kvinne.

SPESIELL SAK: Statsadvokat Kaia Strandjord sier at det ikke finnes noe som ligner i norsk rettspraksis. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
SPESIELL SAK: Statsadvokat Kaia Strandjord sier at det ikke finnes noe som ligner i norsk rettspraksis. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag og tirsdag møter en 25-åring i Sør-Trøndelag tingrett, tiltalt for å ha gitt sin gravide ekskjæreste abortfremkallende midler ved to anledninger. Kvinnen aborterte i mars i fjor, i tolvte svangerskapsuke. Fastlegen reagerte raskt, sikret beviser og varslet politiet.

- Dette er en spesiell sak, en ganske uvanlig handling. Det finnes ikke noe som ligner i norsk rettspraksis. Tiltalte har erkjent de faktiske forhold, så her blir spørsmålet om straffutmåling hovedtema. Da er allmennpreventive hensyn viktig for påtalemyndigheten, en streng straff skal hindre andre i å gjøre det samme, sier aktor og statsadvokat Kaia Strandjord.

Hun vil ikke si hvilket straffenivå påtalemyndigheten vil legge seg på:

- Det avhenger av handlingens grovhet, konsekvenser for fornærmede, hvor sterkt forsettet var og om det er formildende omstendigheter, som tilståelse.

Skummel utvikling Mannen har innrømmet at han kjøpte to abortframkallende midler på internett og blandet dem i drikken til kvinnen, som var gravid med hans barn.

- Samfunnsutviklingen har gått i retning av at ulovlige midler og metoder er lett tilgjengelige via internett. Dette er et argument som taler for streng straff, i håp om å avskrekke andre fra å gjøre det samme, sier statsadvokaten.

Mannen er tiltalt etter straffelovens paragrafer 231 og 245. Det første tiltalepunktet er det mest alvorlige. Det er knyttet til kvinnen og handler om å forårsake «betydelig skade på legeme eller helbred» under særdeles skjerpende omstendigheter.

- Strafferammen for dette er inntil 21 års fengsel, derfor er det Riksadvokaten som formelt har tatt ut tiltale.

Denne paragrafen er benyttet i andre saker, men oftest om direkte, fysisk vold, sier Strandjord.

Første gang siden 1970 Den andre paragrafen omhandler vern av et ufødt foster: «avbrutt svangerskap uten de lovlige indikasjoner for at et slik inngrep er til stede eller uten vedtak om avbrudd er truffet av noen som har myndighet til det, under særdeles skjerpende omstendigheter og uten kvinnens samtykke».

- Dette er det mest uvanlige. Vi må helt tilbake til 1970 for å finne siste anvendelse av denne loven. Da ble en lege dømt for å utføre to ulovlige aborter, men det var etter ønske fra kvinnene, sier Strandjord.

Forsvarer og bistandsadvokat i saken har fått medhold for at saken skal gå for lukkede dører. Pressen kan være til stede og referere dommen i anonymisert tilstand.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!