Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Uvanlig» aktivitet ved Kims atomanlegg

Det strides om hvor farlig aktiviteten i fjellet er.

FØR OG ETTER: Fjellet sank og det gikk flere jordskred ved teststedet der Nord-Korea gjennomførte sin sjette atomprøvesprengning i fjor høst. Eksperter advarer mot potensiell miljøkatastrofe om det blir gjennomført ny prøvesprengning der. Foto: AFP PHOTO / Planet / NTB scanpix
FØR OG ETTER: Fjellet sank og det gikk flere jordskred ved teststedet der Nord-Korea gjennomførte sin sjette atomprøvesprengning i fjor høst. Eksperter advarer mot potensiell miljøkatastrofe om det blir gjennomført ny prøvesprengning der. Foto: AFP PHOTO / Planet / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag annonserte Kim Jong-un at han kommer til å slutte med atomprøvesprengninger og missiltester, og han sa samtidig at Nord-Korea vil legge ned sitt atomtestanlegg Punggye-ri.

Men flere har spekulert på om dette kan være noe annet enn en vennlig gest fra Kim. For allerede i fjor høst kom det advarsler fra geologer, som fryktet at en ny nordkoreansk prøvesprengning kunne føre til at fjellet Mantap, der testene gjennomføres, kollapser.

Blant annet skal fjellet ha sunket som følge av den siste atomprøvesprengningen.

CELEBERT BESØK: Ikke siden 2005 har en sørkoreansk artist opptrådt i nabolandet Nord-Korea. Blant publikum kunne man se en helt spesiell gjest, Nord-Koreas leder, Kom Jong-Un. Video. AP Vis mer

Advarer om katastrofe

Kinesiske seismologer er nå klar med en ny rapport. De advarer om at en ny atomprøvesprengning på det samme stedet, vil kunne føre til en «miljøkatastrofe». Det skal i alle fall være budskapet i en ny rapport som skal trykkes i løpet av denne uka, skriver Wall Street Journal.

Samtidig hevder de at store deler av det nordkoreanske testanlegget er ubrukelig som følge av kollapsen inne i fjellet etter den siste atomprøvesprengningen.

- Det som skjedde etter den forrige kollapsen burde føre til at infrastukturen under Mantap ikke brukes til atomtester i framtida, heter det i et sammendrag av den nye rapporten.

- Ytterligere forstyrrelser fra en framtidig test kan generere jordskjelv som i seg selv kan være skadelige, eller de kan ødelegge både fortida og framtidas teststeder, heter det i en uttelalse fra Wen Lianxing, som har ledet arbeidet med studien, ifølge CNN.

Men at hele testområdet til Kim er ubrukelig, går ikke seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Halvor Kippe, med på.

Ikke akutt helsefare

- Det stemmer ikke. Det er flere portaler inne i fjellet, og det er en portal som ikke har vært brukt i det hele tatt, sier Kippe til Dagbladet.

Flere har også løftet en advarende pekefinger og sagt at om det dannes sprekker i fjellet, kan det slippe ut radioaktiv stråling.

- Men ikke noe som vil utgjøre noen akutt helsefare, sier Kippe.

Noen som støtter Kippe i hans slutninger, nemlig at atomtestanlegget langt fra er ubrukelig, er tankesmia 38 North, som er tilknyttet USA-Korea-instituttet ved John Hopkins University.

De peker at påstandene om at testanlegget nå er ubrukelig er «feilaktige»

De begrunner dette med at det fram til mars i år ble lagt ned et betydelig arbeid med å lage en ny portal i de vestlige delene av testanlegget.

Også i de sørlige delene er det en portal som har stått klart i flere år, og som også kan brukes til atomprøvesprengninger.

«Uvanlig aktivitet»

«Det finnes ikke noe grunnlag for å si at Punggye-ri ikke lenger kan brukes under fremtidig prøvesprengninger. Det er fremdeles to portalområder som kan brukes til framtidig tester, hvis Pyongyang skulle gi en ordre. Hvorvidt det vil være et alternativ avhenger av om man kommer til verifiserbare avtaler som bygger på Pyongyangs løfte om å stenge anlegget», skriver 38 North.

Men de har oppdaget det de omtaler som «uvanlig aktivitet» ved den vestlige portalen på anlegget. Der ble det gjort et betydelig arbeid fra september i fjor, like etter den forrige atomprøvesprengningen, fram til tidlig i april i år. Da avtok aktiviteten.

Men satelittbilder indikerer at det i løpet av den siste uka har kommet ganske mange gruvevogner til området ved den vestlige portalen.

I tillegg ser man et nytt lyst objekt ved portalen, muligens et skjul.

Stans-planer

38 North skriver at det er uklart hvilken rolle denne strukturen skal fylle, spesielt gitt Nord-Koreas kunngjøring om at de skal stenge ned testanlegget.

«Det betydelige antallet gruvevogner som står parkert ved den vestlige portalen er uvanlig og årsaken er ukjent. Gitt Kim Jong-Uns kunngjøring, kan det være den første indikasjonen på at Nord-Korea har planer om å stanse arbeidet med ytterligere tunneller ved Punggye-ri. En sånn vurdering er utelukkende spekulativ på dette tidspunktet, og vi trenger ytterligere bilder og analyse de kommende dagene for å kunne slå fast at det er det som er tilfelle, og om Punggye-ri steng faktisk stenges eller ikke», lyder konklusjonen.

Ellers på testanlegget er det ganske lav aktivitet, og i alle fall ikke noe som kan karakteriseres som uvanlig.

Prøvesprengninger

Totalt har Nord-Korea gjennomført seks atomprøvesprengninger ved anlegget. Den sjette atomprøvesprengningen, som fant sted 3. september i fjor, var den kraftigste så langt.

Sprengningen førte til et jordskjelv som ble målt til 6,3 og analytikere mener at bomba var mye kraftigere enn samtlige av landets tidligere prøvesprengninger.

Men nå blir det altså ikke flere prøvesprengninger, ifølge Kim. Fredag krysser han grensa til nabolandet for første gang, for å møte Sør-Koreas president Moon Jae-in.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media