- Uvanlig at de tar vestlige

Angrepet i Kenya fredag er det fjerde på under ett år.

 Farlig:  Sikkerhetssituasjonen i grenseområdene mellom Somalia og Kenya er verre enn noen sinne. AFP PHOTO / Tony KARUMBA
Farlig: Sikkerhetssituasjonen i grenseområdene mellom Somalia og Kenya er verre enn noen sinne. AFP PHOTO / Tony KARUMBAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble fire hjelpearbeidere fra Flyktninghjelpen kidnappet ved flyktningleiren Dadaab. En av de fire skal være norsk, men det ønsker ikke Flyktninghjelpen å bekrefte.

Situasjonen i grenseområdene mellom Kenya og Somalia er preget av konflikt mellom kenyanske militærstyrker og terror- og geriljaorganisasjonen al-Shabab. I fjor høst gikk kenyanske styrker inn i Somalia for å stanse gjentatte terroranslag fra organisasjonen.

I løpet av det siste året har ytterligere fire vestlige turister eller hjelpearbeidere blitt kidnappet i Kenya. Trolig er alle fraktet til Somalia.

Farligere enn noen sinne
I september i fjor ble britiske Judith Tebbutt og franske Marie Dedieu kidnappet fra turistområder i landet, noe som har gjort stor skade på den kenyanske turistnæringen.

I oktober 2011 ble to spanske hjelpearbeidere fra Leger uten grenser kidnappet i samme område som konvoien fra Flyktninghjelpen ble angrepet fredag.

- Sikkerhetssituasjonen i området er verre enn noen sinne, sier Cindy Horst, seniorforsker i PRIO. Hun har jobbet med somaliske flyktninger i Kenya siden 1995, kjenner grenseområdet svært godt.

- Flyktningeneleierne er laget for 90 000 mennesker, nå er det 500 000 flyktninger der, sier hun.

Hun har selv opplevd hvor utrygt det er å være i området Dadaab.

-Vi kunne ikke bevege oss mellom leirene uten eskorte. Dessverre kan det bli vanskelig for en, kanskje to, væpna politibiler å beskytte en konvoi på tre-fire biler, sier hun.

Sårbar regjering
Horst forteller at det er uvanlig at vestlige blir kidnappet.

- De fleste terroranslagene i Dadaab har vært rettet mot kenyanske sikkerhetsstyrker, på grunn av den kenyanske militæroperasjonen i Somalia. At vestlige turister og arbeidere blir kidnappet er trolig for å vise hvor sårbar den kenyanske regjeringen er, sier Horst.

Etter at de to spanske hjelpearbeiderne ble kidnappet i fjor, har det vært stille fra både kidnappere og offer. Horst mener at det viser at kidnapperne heller ikke nå kommer til å be om penger.

- Med å ta vestlige arbeidere viser man at myndighetene ikke har kontroll. Det oppfattes som en politisk triumf, sier Horst.