Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Uvanlig at kunder som kommer hit er så sinte

Anders Behring Breivik raste mot transportfirma da han oppdaget en feil ved leveransen av aluminiumspulver.

FØLER SEG MEDSKYLDIG: Transportfirmaet Schenker fraktet aluminiumspulver til Anders Behring Breivik. Trafikksjef i firmaet, Agneta Odhe, sier det på en måte kjennes som de er medskyldige. Foto: Expressen
FØLER SEG MEDSKYLDIG: Transportfirmaet Schenker fraktet aluminiumspulver til Anders Behring Breivik. Trafikksjef i firmaet, Agneta Odhe, sier det på en måte kjennes som de er medskyldige. Foto: Expressen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/KARLSTAD (Dagbladet/Expressen): Anders Behring Breivik bestilte aluminiumspulver til Karlstad, og ble forbannet da han oppdaget feil ved leveransen.

- Han var veldig sint og utrivelig.

Det sier Agneta Odhe, trafikksjef hos transportfirmaet Schenker, om Anders Behring Breivik.

Det var i oktober 2010 at Breivik bestilte 150 kilo aluminiumpulver fra det polske firmaet Keten Chemicals. Varene skulle leveres i tre sekker til Schenkers hentesentral like utenfor Karlstad. Men varene ble forsinket.

- 1. mars hadde jeg fortsatt ikke fått noe. Leverandøren er virkelig uprofesjonell og har ignorert mine fem siste e-postmeldinger, skriver Breivik i sitt manifest.

Sjokkert For Breivik skulle pulveret være en komponent i utviklingen av bomber. Agneta Odhe ble sjokkert da hun hørte at de hadde levert ut varer til det mistenkte massemorderen.

- Det kjennes jo som at man er medskyldig på et vis, sier hun.

Breivik planla å plukke opp sekkene personlig, og senere frakte dem til Oslo. Men bare to av pakkene dukket opp.

Ble forbannet - Det hadde blitt noe feil i frakten, så vi hadde fått to store pakker, men han hadde ikke blitt informert. Til slutt reagerte jeg på at de lå her, og la igjen en beskjed på telefonen hans, sier Anna Johansson, som arbeider på terminalen.

En liten stund seinere ringte han opp, og Annas datter Sara Engqvist, 21, som arbeider samme sted, svarte.

- Det var på morgenen i midten av mars, og han kom allerede samme dag og hentet dem, sier Sara.

Da Breivik oppdaget at en sekk manglet, ble han forbannet, og tok ut aggresjonen på personalet.

- Han skjelte ut jenta i kassen. At han ble sint kan jeg jo egentlig forstå, det hadde jo blitt en feil med leveransen hans. Men det er uvanlig at kunder som kommer hit er så sinte, det pleier å være mest via telefon, sier Anna.

Var langsint Noen dager senere kom den tredje pakken, og Anna ringte opp Anders Behring Breivik på nytt. Da var han fortsatt sint, og Anna husker samtalen som veldig ubehagelig.

- Han var veldig vanskelig og insisterte på at vi skulle kjøre pakken til Oslo. Da jeg forklarte at vi kunne sende den til Arvika i stedet ble han irritert og visste ikke hvor Arvika lå. Det ble en lang samtale, men til slutt valgte han å komme hit, sier Anna.

Da han kom stod Sara i kassa, og møtet ble triveligere enn hun hadde forventet seg.

- Jeg tenkte han burde vært sur, med tanke på alt som var blitt feil, men det var han faktisk ikke, sier Sara.

Vanskelig i etterkant - Hvordan kjennes det nå, når dere vet hvem han er?

- Det er litt vanskelig, men jeg tenker at han sikkert hadde fått tak i de varene uansett, sier Sara.

Anna er glad det ikke ble mer styr enn det gjorde.

- Men jeg ønsker jo at vi hadde visst dette før, sier Anna.

HER HENTET HAN PULVERET: Aluminiumspulveret som Breivik bestilte fra Polen, ble fraktet til Karlstad i Sverige. Foto: Expressen
HER HENTET HAN PULVERET: Aluminiumspulveret som Breivik bestilte fra Polen, ble fraktet til Karlstad i Sverige. Foto: Expressen Vis mer