Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Uvanlig at sjefen for E-tjenesten deler slik informasjon

NUPI-forsker og tidligere etterretningsoffiser sier informasjon om E-tjenesten orienterte om i dag er kritisk både for norske styrker og for å avsløre internasjonal terror.

MØTTE PRESSEN: Sjefen for etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, møtte tirsdag pressen om avsløringer fra Edward Snowden-dokumenter. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
MØTTE PRESSEN: Sjefen for etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, møtte tirsdag pressen om avsløringer fra Edward Snowden-dokumenter. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På en pressekonferanse tirsdag formiddag opplyste generalløytnant Kjell Grandhagen, sjef for E-tjenesten, at det er norsk etterretning som har samlet inn de 33 millionene metadata som avsløres i et dokument fra varsleren Edward Snowden.

Ifølge Grandhagen dreier det seg om norsk etterretnings egen innsamling av data til støtte for Norges militære operasjoner i konfliktområder utenlands, samt innsamling relatert til internasjonal terrorisme. Men det er ingen registrering av nordmenn i Norge, ifølge Grandhagen.

- Slik informasjon er viktig for både for å bidra til styrkebeskyttelse for norske styrker i utlandet og for norske beslutningstagere som skal vurdere sikkerheten til styrkene, sier Vegard Valther Hansen, avdelingsleder ved NUPI og selv tidligere etterretningsoffiser og -analytiker.

- Informasjonen er viktig både for de ansvarlige i regjeringen og politisk ledelse, ledelsen i PST og forsvarssjefen og militære avdelingsledere, sier Hansen.

NUPI-forskeren sier slik informasjon bidrar til å bekjempe både trusler mot Norge og internasjonal terrorisme.
Grandhagen røpet i dag at Norge utveksler slik informasjon med USA.

Avslører trusler - Dette er ikke noe Norge gjør alene, men gjør sammen med partnere. Men etter min mening er det viktig å ha en egen nasjonal innhenting — skal man dele med andre for å få et så bra vurderingsgrunnlag som mulig, må man også ha egen innhenting som man kan dele med andre. Dette fungerer som et internasjonalt etterretningsmarked. Der må man ha noe unikt selv for å gi noe unikt tilbake, sier

Det er også viktig å samle inn egen, presis informasjon når situasjonen blir kritisk for norske styrker i felt, mener Hansen.

- Når det er fare for sikkerheten til norske styrker er det enda viktigere å kunne utarbeide spesifikke nasjonale utredninger. Det kan være spesielle forhold som gjør at andre ikke er så opptatt av området der norske styrker er, og når det når et virkelig høyt konfliktnivå tenker man først på sine egne, sier etterretningsforskeren til Dagbladet

- I tillegg kommer tidsaspektet — deling av info går hurtig, men når situasjonen er kritisk er tid fortsatt viktig.

Uvanlig - Ved informasjonsdeling med andre er det sannsynligvis en slags arbeidsfordeling — alle gjør ikke det samme. Dette er enda mer aktuelt nå som truslene er såpass både sammensatte og såpass forskjellige mot vesten, spesielt med elektronisk overvåkning — der det kommer inn så store mengder med info og data.

- Hva er Norge spesielt dyktige på å samle inn?

- Det vet jeg ikke — det er noe man holder skjult. Det er uvanlig at sjefen for E-tjenesten går ut og sier hva slags data vi har samlet inn og delt med samarbeidspartneren USA. Dette holdes vanligvis skjult.

- VIKTIG:  Vegard Valther Hansen, avdelingsleder ved NUPI og selv tidligere etterretningsoffiser og -analytiker, mener informasjonen E-tjenesten orienterte om tirsdag er viktig både for de ansvarlige i regjeringen og politisk ledelse, ledelsen i PST og forsvarssjefen og militære avdelingsledere. Foto: NUPI
- VIKTIG: Vegard Valther Hansen, avdelingsleder ved NUPI og selv tidligere etterretningsoffiser og -analytiker, mener informasjonen E-tjenesten orienterte om tirsdag er viktig både for de ansvarlige i regjeringen og politisk ledelse, ledelsen i PST og forsvarssjefen og militære avdelingsledere. Foto: NUPI Vis mer